Dit verschil in leeftijd is een risico voor je relatie

 

Het houdt de gemoederen bezig, een man op leeftijd met een jonge vriendin of een vrouw met een vriend die haar zoon had kunnen zijn. 

 

 

 

De bladen staan er vol mee. Hoe is het toch mogelijk dat George en Amal Clooney zo gelukkig zijn ondanks het leeftijdsverschil? Of hoe het verschil van 17 jaar de relatie tussen Dré Hazes en zijn Monique bedreigt. Maar is dat leeftijdsverschil nou wel zo’n risico? Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek onder 3000 mensen hebben stellen met een groot leeftijdsverschil wel degelijk een grotere kans om uit elkaar gaan. Hoe groter het leeftijdsverschil hoe groter de kans dat je relatie het niet overleeft.

 

 

Ik zet de getallen even op een rijtje voor je. Met een verschil van 5 jaar is de kans 18% dat je relatie op de klippen loopt. Is je partner 10 jaar ouder dan is het al een kans van 39%. En bij een leeftijdsverschil van 20 jaar of meer weet je met 95% zekerheid dat je relatie geen kans van slagen heeft. Volgens de wetenschappers heeft het niet zozeer te maken met het verschil in leeftijd maar vooral met de levensfase waarin je je bevindt en wat je van je leven verwacht.

 

 

Ben je een jonge blom met een kinderwens en heb je een oudere man, dan is de kans groot dat hij al volwassen kinderen heeft en niet zo zit te wachten op gebroken nachten en de wekelijkse zwemlessen. En als je een oudere vrouw bent kan onzekerheid over je uiterlijk je parten gaan spelen, want misschien ben je bang dat jouw veel jongere vriend je tijdens de overgang opeens niet meer zo sexy vindt.

 

 

Aan de andere kant kan een jongere partner je juist enorm veel energie geven, want die wil vaak nog nieuwe dingen uitproberen en je daarin meeslepen. Dat kan ook weer hartstikke leuk zijn en dat wordt dan niet voor niks je tweede jeugd genoemd. Andersom kan het hebben van een oudere partner je leven ook een bepaalde mate van rust en stabiliteit geven die je bij een vriend of vriendin van je eigen leeftijd misschien juist mist.

 

 

Zo zie je maar: op ieder ouder potje past ook een jonger dekseltje en dan is leeftijd ook maar een getal.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit