Dit supersimpel ABC’tje kan je leven redden bij huidkanker

 

 

Want hoe sneller je een melanoom herkent, hoe groter de kans op genezing.

 

 

 

 

 

Na al deze natte dagen snak ik naar de zon. Die warmte op m’n huid en het gezonde kleurtje dat ik ervan krijg. Maar ik ben me er al jaren van bewust dat deze heerlijke UV-stralen lang niet zo vriendelijk zijn voor mijn huid. Want ik ben er zo eentje die in de jaren negentig soms wel twee keer in de week onder de zonnebank lag en op het strand in de olijfolie lag te bakken.

 

Sinds er steeds meer bekend is over hoe schadelijk dat allemaal is let ik er enorm op dat ik mijn huid voldoende bescherm en lig ik nog maar mondjesmaat in de zon. Zeker nu er huidkanker in mijn familie voorkomt en ik met eigen ogen zie wat dat met iemand doet. Continue onrust of de plekken erger zijn geworden en de genezing van de wonden die soms erg lang duurt. Dus ik check mezelf en mijn meneer regelmatig op gekke vlekjes en plekjes, verandering van de vorm van bestaande moedervlekken en of er soms nieuwe bij zijn gekomen. En dat is wel nodig ook want mijn man werd er laatst bij een controle in de Sproetenbus uitgepikt. Gelukkig bleek na nader onderzoek dat er niks aan de hand was, maar de schrik zat er wel in.

 

In Nederland krijgen jaarlijks 80.000 mensen de diagnose huidkanker. Hiervan hebben 8000 mensen een melanoom en nog eens 800 mensen overlijden daadwerkelijk aan de gevolgen hiervan. In Nederland is het aantal mensen dat aan melanoom sterft het hoogste van heel Europa en daarbij komt het in Nederland vooral ook op relatief jonge leeftijd voor.

 

Stichting Melanoom lanceert daarom een nieuwe campagne om vroegtijdig een melanoom te herkennen, en eigenlijk is dat een supersimpel ABC’tje:

 

A van Asymmetrie: Is de plek niet symmetrisch van vorm?

B van Border: Heeft de plek een onregelmatige rand?

C van Color: Verandert de vlek van kleur?

D van Diameter: Is de vlek groter dan zes millimeter?

E van Evolving: Jeukt, bloedt of verandert de vlek?

F van Funny: Valt de plek op tussen de andere vlekjes op je huid?

 

Met deze ABCDEF-methode kun je een melanoom herkennen. Elke letter staat voor een kenmerk dat mogelijk wijst op de overgang van een vreemd plekje naar een melanoom. Het is dus hartstikke belangrijk om foute plekken te herkennen en als je het niet vertrouwt meteen contact op te nemen met je huisarts. Want een melanoom is echt een kille en supersnelle sluipmoordenaar.

 

BRON:  Stichting Melanoom 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit