Dit scheelt je een bekeuring

 

Ga je dit jaar met de auto op vakantie in Italië? Als je weet wat deze verkeersborden betekenen scheelt je dat een dure bekeuring.

 

 

 

Al jaren ga ik met de auto op vakantie naar Italië, maar dat wordt er helaas niet makkelijker op. In steeds meer steden waar toeristen graag komen wordt het lastiger om het stadscentrum met de auto te bereiken. Dat heeft allemaal te maken met het terugdringen van luchtverontreiniging. De Italianen zijn er echt superstreng in en geven je zonder pardon een enorme boete als je je niet aan de regels houdt. Als je goed oplet zie je deze borden aan de rand van het stadscentrum en het kan je een hoop geld schelen als je weet wat ze betekenen. Maar volgens goed Italiaans gebruik zijn deze borden alleen in het Italiaans geschreven, dus grote kans dat je er horendol wordt omdat je er geen bal van begrijpt.

 

 

Een ‘ZTL’ is een zona traffico limitato, een gebied waar je alleen in mag als je een vergunning hebt. Jij als toerist hebt die niet en je krijgt daarom een boete van minimaal 100 euro als je wel doorrijdt. Achter deze borden hangen altijd camera’s en dus wordt je kenteken altijd geregistreerd, ook als je er per ongeluk langsrijdt op zoek naar een parkeerplaats. En helaas slaat het Italiaans justitieel incassobureau de buitenlandse toeristen niet over en sturen ze de boete gewoon naar je Nederlandse huisadres. Op deze borden staan ook vaak twee kleine hamertjes. Dit betekent dat je op zon- en feestdagen wél verder mag rijden. Snap je het nog?

 

Om het nog ingewikkelder te maken hebben steeds meer steden nog strengere eisen waardoor je van tevoren een apart toegangsticket moet kopen om op doordeweekse dagen de milieuzone in te mogen rijden. Maar de regels verschillen per stad en dan is het handig als je ze vooraf checkt om problemen en wederom een hoge boete te voorkomen. Dat kun je doen op deze website die gelukkig ook in het Engels beschikbaar is.

 

Het is even een beetje gedoe, maar als je je er voor je op reis gaat even een haf uurtje in verdiept, scheelt het je een hoop frustratie en wellicht een hoop geld.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit