Dit nieuwe nummer van Ed Sheeran komt keihard binnen

 

In drie dagen tijd is deze prachtige video al meer dan 2 miljoen keer bekeken en dit is waarom.

 

 

 

Vandaag vieren wij in Nederland Bevrijdingsdag en is het 77 jaar geleden dat de oorlog voor ons tot een einde kwam. Ik ben me vandaag daarom extra bewust van de oorlog in Oekraïne, van de zinloosheid ervan. Hoe gewone mensen hun huis of hun leven verliezen en moeten vluchten om te kunnen overleven. Of je nou beroemd bent of niet, sinds de Russische invasie begon op 24 februari is voor de mensen in Oekraïne alles anders geworden.

 

Zo ook voor een van de bekendste Oekraïense popbands, Antytila. Deze jonge muzikanten gingen het leger in om te vechten voor de vrijheid van hun land. Zanger Taras Topolya, die een paar maanden geleden nog op een podium stond voor een uitzinnig publiek, is nu hospik in de frontlinie bij Borodyanka, net ten westen van de hoofdstad Kiev, en verpleegt daar gewonde soldaten. Ik moet er niet aan denken hoeveel ellende hij inmiddels heeft gezien.

 

Nadat de band eerder dit jaar werd afgewezen om online op te treden op een festival in Birmingham nam de wereldberoemde Ed Sheeran contact met hen op omdat hij wel met de band wilde samenwerken, en het resultaat, het nummer 2Step, is net zo hartverscheurend als prachtig.

 

Zanger Topolya schreef de woorden terwijl hij aan het front zat. Hij legt in de tekst uit hoe het de eerste dag van de oorlog was voor hem en voor miljoenen Oekraïense mensen. Als vader van drie kinderen wilde hij dat de video – waarin een jong gezin te zien is dat met de auto de oorlog ontvlucht – het verhaal vertelt van de pijnlijke en moeilijke situatie voor Oekraïense kinderen.

 

 

En dat komt keihard binnen. Want een deel van de videoclip is bij de kapotgeschoten stad Charkov opgenomen. ‘Het heeft al mensen bewust gemaakt van de situatie in Oekraïne en dit proces gaat door. Ik ben erg blij dat een beroemde zanger als Ed Sheeran Oekraïners steunt’, aldus Topolya. Veel tijd om te genieten van het succes van deze samenwerking heeft de band niet want ze moeten onverminderd doorvechten tegen de Russen. ‘Als je huis in gevaar is, moet je het verdedigen. Je moet iets doen.’

 

De opbrengst van het nummer komt volledig ten goede aan Music Saves UA

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit