Dit moet je vooral niet doen als je je bril schoonmaakt

 

Toen ik mijn nieuwe bril bij de opticien ophaalde kreeg ik zowaar les in het schoonmaken van de glazen. Wat bleek? Ik deed het al jaren helemaal verkeerd.

 

 

De een krijgt al hoofdpijn als er een piepklein vlekje op haar bril zit, ik lees rustig tussen alle vette vingerafdrukken op m’n glazen door. Af en toe haalde ik m’n bril even door een vers afwassopje met Dubro of blies ik op de glazen en poetste dan met mijn mouw de condens weg.

 

Toen ik dat aan de opticien vertelde zag ik haar met de wenkbrauwen fronsen. Dat mocht ik nooit meer doen, want zo kreeg ik binnen de kortste keren krassen op de coating van het glas. Bovendien is Dubro een afwasmiddel op basis van citrus. Dat is veel te agressief en de glazen kunnen daardoor ook geel verkleuren. Oeps!

 

Maar hoe moet het dan wel? Je kunt beter eerst je bril onder lauw water afspoelen zodat er geen stofdeeltjes meer op zitten. Maak dan een sopje met een milde handzeep en smeer daar de bril mee in. Ook in de randen en hoekjes en op de neusbeentjes van je bril. Vervolgens spoel je de bril onder de lopende kraan met lauw water schoon. Gebruik geen keukenpapier of papieren zakdoekjes om de glazen droog te maken, daar zitten kleine houtvezels in waardoor je krasjes op je glazen kunt krijgen. Een schone theedoek of microvezeldoek is wel geschikt.

 

Mijn vriendin S. gebruikt altijd van die natte wegwerpschoonmaakdoekjes, maar ook die zijn funest voor je glazen vanwege de houtvezels die in deze doekjes zitten. Zijn je glazen erg vet dan kan een drupje babyshampoo uitkomst bieden. Blijkbaar is het een fijne shampoo voor tere babyhuidjes en een mega-goede ontvetter van brillenglazen en zijn die hiermee heel snel streeploos schoon en vetvrij.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit