Dit moet je eten voor de beste nachtrust ooit

 

‘Slaap jij wel?’ vroeg mijn huisarts laatst aan me. Ik heb altijd het gevoel dat ik dan een beetje moet jokken om haar goedkeuring te ontvangen.

 

 

Terwijl ik er natuurlijk niet had gezeten als ik niet al een hele tijd zo ontzettend moe was. Ik moest dus ook eerlijk toegeven dat ik de laatste tijd inderdaad niet zo goed slaap, maar dat ik dat helemaal aan mezelf te danken heb. Ik ben nu eenmaal een nachtdier. Ik ga ontzettend lekker op de wetenschap dat de hele wereld slaapt en niemand mij op dat moment nodig heeft. Het is het moment dat ik mijn huis opruim of mijn werk afmaak; ik geniet oprecht van de rust. De volgende ochtend is daarentegen dan weer wat minder gezellig, en dit onhandige ritme zorgt er dan ook vaak voor dat ik de eerste helft van de dag niet vooruit te branden ben, om aan het einde van de dag een mega opleving te krijgen.

 

Nu zijn er natuurlijk honderd trucjes die je kunt toepassen om makkelijker in slaap te komen, maar wist je dat er door middel van je dieet ook wat nachtelijke uren winst te behalen valt? Ik zocht uit wat je precies moet eten voor een betere nachtrust en deel dit dan ook graag met mijn medenachtdieren. Gewoon, zodat we in de toekomst onze ochtenden iets aangenamer kunnen starten.

 

Kalkoen of kip
Kalkoen en kip bevatten tryptofaan, een aminozuur dat helpt bij de aanmaak van serotonine en melatonine, hormonen die de slaap reguleren. Het kan je helpen ontspannen en slaperig maken. Dit moet trouwens wel de gezonde variant zijn; een emmer van de KFC zal je alleen maar een nacht maagzuur bezorgen, ben ik bang.

 
 
Bananen
Bananen zijn een goede bron van magnesium en kalium, twee mineralen die de spieren ontspannen en helpen bij het bevorderen van een diepe en rustgevende slaap. Mijn lieve oudtantes (die tot het einde van hun leven samen hebben gewoond, mega goals) deelden precies om deze reden vroeger altijd een banaan voor het slapen gaan. Met een halve banaan kom je er niet, ben ik bang, maar ik vond dit te lief om niet te delen.

 
Haver
Goed nieuws voor liefhebbers van de havercappu: haver bevat complexe koolhydraten, die de opname van tryptofaan bevorderen. Daarnaast is haver ook rijk aan melatonine, waardoor het een goede keuze is voor het bevorderen van een goede nachtrust. Let er wel op dat je je avondkoffie met een cupje decafé zet en je zult slapen als een roos (of als een Annefleur).

 

Zuivelproducten
Wat mijn vriend ook doet en waar hij ook is: ‘s avonds moet er altijd nog een bak kwark weggewerkt worden. Ik moet er vaak een beetje om lachen, maar hij zit op een goed spoor. Zuivelproducten bevatten tryptofaan en calcium. Calcium helpt het lichaam melatonine te produceren, terwijl tryptofaan de aanmaak van serotonine stimuleert. Een glas warme melk voor het slapen gaan is de beste keuze: het kan je helpen ontspannen en laat je als een blok in slaap vallen.

 

Kamillethee
Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het bevat apigenine, een antioxidant die de slaap bevordert en angst vermindert. Een kopje kamillethee voor het slapen gaan kan je helpen ontspannen en rustig te worden. Ik drink het ook vaak, maar ik sta ’s avonds vaak zo stijf van de energie dat ik het met één kopje niet ga redden. Blame it on de ongediagnostiseerde ADHD.

 

Lavendelthee
Lavendelthee heeft dezelfde kalmerende effecten als kamillethee. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Daarnaast zorgt lavendelthee ervoor dat je beter kunt doorslapen zodat niets of niemand je kan wakker schudden uit die goddelijke dromen over Harry Styles. Klinkt niet verkeerd, toch?

 

 

 
 
 

Door: Redactie Amayzine.com