Zo verdient je puber gratis geld

 

 

 

Hebben je pubers een vakantiebaantje of werken ze extra in de weekenden? Grote kans dat ze zomaar geld terugkrijgen.

 

 

Is je puber terug na de eindexamenreis en begonnen met een vakantiebaantje? Vakkenvullen bij de plaatselijke supermarkt, werken op het terras, bij de strandtent of in de thuiszorg? Of heeft hij of zij misschien ergens stage gelopen en daar een vergoeding voor gekregen? Als het goed is werken onze pubers dan ‘wit’ en krijgen ze netjes hun salaris uitbetaald. Dit inkomen moeten ze ook opgeven aan de Belastingdienst. Maar omdat ze niet het hele jaar door fulltime werken zit het er dik in dat er te veel belasting en sociale premies worden ingehouden op het loon.

 

 

Nu heb ik een heel dikke tip waar je kind vast blij van gaat worden. Dat te veel betaalde bedrag kan het via de Belastingdienst terugvragen. Hier lees je hoe je dat doet; het is eigenlijk heel eenvoudig, dus puberzonen en -dochters, lees even mee.

 

 

Als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald kan je voor ieder kalenderjaar dat je gewerkt hebt de belasting terugvragen en dat kan je zelfs tot 5 jaar terug doen. Het is dus wel handig als je de jaaropgave die je aan het einde van het jaar van je werkgever of het uitzendbureau krijgt goed bewaart. Of je vraagt ‘m alsnog op. Dat kan een hoop geld schelen, zeker als je verschillende baantjes hebt gehad.

 

 

Download de app van de Belastingdienst. Met je eigen DigiD (die je misschien eerst nog even moet aanvragen) haal je je gegevens op die meestal al voor een groot deel zijn ingevuld. Controleer ze wel even want ook de Belastingdienst maakt fouten. Als je recht hebt op teruggave dan zie je dat meteen op de site van de Belastingdienst.  

 

 

Dat noemen wij in Huize Smit gratis geld en dat rolt dus heel makkelijk jouw kant op. Hoe leuk is dat?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit