Dit kan levens redden

 

Weet jij waar je de dichtstbijzijnde defibrillator kan halen in geval van nood?

 

 

Ik niet. Echt geen idee waar die dingen zouden kunnen hangen. Misschien in het restaurant op de hoek. Of bij de Albert Heijn een stukje verderop. Eerlijk: in het geval van nood is de ambulance waarschijnlijk eerder op locatie aanwezig dan dat ik die defibrillator gevonden heb. En daar kwam ik vandaag pas achter. Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan. Dus nu staat bovenaan mijn to-do-lijstje erachter komen waar dat ding hangt in mijn buurt.

 

Waar ik vandaag ook van schrok, is dat we een tekort aan defibrillators hebben in Nederland. En in Zuid-Holland is het ergst. Hier zijn er van de ruim negentienhonderd apparaten maar iets meer dan negenhonderd te gebruiken in nood, doordat meer dan de helft achter gesloten deuren hangt. Hmpf… In Zuid-Holland alleen al zouden er minstens drieduizend apparaten bij moeten om te voldoen aan de eisen van de Hartstichting.

 

Hoe we dat kunnen aanpakken? Door ze zelf aan te schaffen bijvoorbeeld. Een defibrillator kost tussen de duizend en zestienhonderd euro. Ja, dat klinkt als veel. Maar als je de hele buurt bij elkaar verzamelt en hem samen aanschaft, dan zijn de kosten meteen al een stuk beter te behappen, en weet je ook meteen waar hij bij jou in de buurt hangt.

 

In heel Nederland hebben we er momenteel vijftienduizend, maar de Hartstichting wil naar dertigduizend, het dubbele… Dus: tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Het kan levens redden!

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.