Dit is waarom iedereen het over unorthodox heeft

 

Eerlijk gezegd heb ik sinds de algehele quarantaine weinig zin in serieuze, heftige series en films.

 

Die quarantaine vind ik al heftig genoeg, dus dan heb ik liever iets luchtigs om naar te kijken. Die herhalingen van Modern Family komen me echter inmiddels ook wel een beetje m’n strot uit en toen ik iedereen helemaal lyrisch zat te wezen over de serie Unorthodox ben ik overstag gegaan. En daar ben ik erg tevreden over.

 

Want zo hé, wat is deze serie goed. Fun fact: de eerste Netflix-serie in het Jiddisch. Spreek ik Jiddisch? Absoluut niet. Thank god dus voor ondertiteling en ik moet zeggen dat zo’n, voor mij, vreemde taal me totaal niet in de weg stond. Ik was ook veel te druk met helemaal in die serie zitten, want hij is dus heel goed én heel verslavend. Ik snap dus wel waar die hele heisa om is.

 

Oké, het verhaal. Het door Hongaren opgerichte Satmar is een orthodox-joodse gemeenschap in Williamsburg, Brooklyn. De stichters zijn na de Tweede Wereldoorlog hierheen verhuisd en zijn erg dedicated om hun geloof in stand te houden na getraumatiseerd te zijn door de Tweede Wereldoorlog. De serie is gebaseerd op de memoires van Deborah Feldman, die lid was van Satmar.

 

Zij schreef er in 2012 een boek over (dat ik nu dus ook wil gaan lezen). Zij vluchtte weg en verliet haar gearrangeerde huwelijk. Net als haar moeder trouwens, die al eerder Satmar was ontvlucht en Deborah achterliet bij haar grootouders. Het hoofdpersonage heet overigens geen Deborah maar Esty in de serie.

 

Unorthodox geeft je dus een heel bijzonder kijkje in deze gemeenschap in Brooklyn, wat echt onwijs fascinerend is. Om een nieuw leven op te bouwen vlucht Esty naar Berlijn, wat ook weer een heel mooie setting is. Behalve de serie zelf is het decor dus ook een dik pluspunt.

 

Geen lichte kost dus, maar je wilt ‘m hoogstwaarschijnlijk echt niet afzetten. En mocht je ‘m uit hebben gekeken en er nog geen genoeg van hebben (snap ik), dan staat er ook een leuke making of op Netflix. Genoeg te kijken dus.

 

 

Beeld: Netflix 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer