Dit is waarom 65% van de pubers slecht slaapt

 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds slechter slapen. Ik weet niet hoe het met jouw pubers is gesteld? In Huize Smit slapen de pubers pas laat, heeeel erg laat….

 

Tablets, smartphones en laptops zijn de boosdoener. Door het blauwe licht denkt hun brein dat het nog dag is en blijven ze maar alert. Terwijl ik al uren lig te knorren wordt er door mijn kinderen nog een aflevering van Modern Family op Netflix doorheen gejast. Of nog een potje Fortnite op de Playstation gespeeld.

 

Mijn pubers zijn echt niet de enigen die ’s avonds pas laat naar dromenland vertrekken. Vijfentachtig procent van de jongeren zit tot heel laat op de avond nog op sociale media. Bijna zeventig procent kijkt naar Netflix en een heel grote groep luistert nog naar muziek. Het puberbrein draait nog overuren, als pa en ma al lang liggen te slapen.

 

Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat tieners daardoor gemiddeld veertig minuten slaap per nacht verliezen. Een op de vijf jongeren slaapt zelfs minder dan zes uur per nacht. Dat is natuurlijk niet zo best voor hun ochtendhumeur. Het beïnvloedt de prestaties op school en heeft ook negatief effect op hun gezondheid. Allemaal logisch toch?

 

Natuurlijk luistert een echte puber niet naar zijn ouders. Dus de tips en trics om het gebruik van een schermpje met blauw licht te beperken zijn vaak aan dovemans oren gericht. Die van mij weten heus wel waarom ze de volgende ochtend niet zo fris en fruitig naast hun bed staan. Maar ja…

 

Wat goed kan werken, is een boek lezen, zegt slaapspecialist Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam. Haha… heeft deze slaapspecialist pubers? Een boek? Met lettertjes?… ‘Wat denk je zelf, mam?’

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit