Alle tips voor een vakantie in Jamaica

 

Oooh jongens, ik ben een week in het paradijs geweest en ik kan niet wáchten om jullie er alles over te vertellen.

 

 

 

Dat paradijs staat ook wel bekend als Jamaica en echt, je wilt hier een trip naartoe boeken. Eerlijk gezegd had ik niet veel verwachtingen van Jamaica en stond het nog niet heel lang op mijn bucketlist, maar in de trant van ‘laat je verrassen’ ben ik het vliegtuig ingestapt en dat was toch wel de beste beslissing van 2022, want het is zó’n leuk eiland. Mocht je een trip richting Jamaica op de planning hebben staan (lucky you) of er eentje willen plannen (doen!), dan heb ik hier de allerbeste tips voor je.

 

Waar te verblijven?

Op Jamaica heb je twee vliegvelden: bij de hoofdstad Kingston en bij Montego Bay. Zelf ben ik gevlogen op Montego Bay en dat zou ik ook aanraden. Dit vliegveld ligt in het noordwesten van het eiland, Kingston meer in het oosten. De hoofdstad is niet altijd even veilig en Montego Bay en omgeving zijn juist heel erg ingespeeld op toerisme. Ook als je niet in Montego Bay zelf verblijft zijn er genoeg mooie dorpjes en resorts in de buurt om te verblijven. Denk bijvoorbeeld aan Negril in het westen van het eiland, met bountystranden en prachtig helder water. Qua hotels/resorts zou ik een all-inclusive aanraden; omdat de restaurants nog best wel ver uit elkaar liggen is het zo’n luxe om je resort niet af te komen. Zelf sliep ik bij twee locaties van Sandals Resorts, die op het eiland in totaal zeven resorts hebben. Onwijs mooi, luxe, mooie restaurants en wat ikzelf altijd echt heel belangrijk vind: goede bedden.

 

Dingen om te doen:

– Bezoek de rastafari in hun leefomgeving
Zoals het Rastafari Indigenous Village bij Montego Bay
Het zijn zulke vriendelijke mensen en ze vertellen graag over hun levensstijl. Goed om te weten: het is niet de bedoeling om de rastafari in hun eentje op de foto te zetten. Met jou op de foto vinden ze dan wél weer hartstikke leuk.

jamaica rastafarie

– Raften over de Martha Brae rivier
Het klinkt heftig, raften, maar dat is het allerminst. Het is een groot vlot dat wordt bestuurd door een local die de raft zelf heeft gemaakt. Leuk: ze doen gemiddeld een half jaar met één raft, en dan maken ze in een paar dagen weer een nieuwe, die wordt gemaakt van bamboe. Het is echt een leuke ervaring – met prachtige uitzichten.

 

jamaica meren

– Proef rum
Ja, je kan Jamaica niet verlaten zónder hun typische rum te hebben geproefd. Ik ben naar de Hampden Estate geweest waar je ook kan zien hoe de rum wordt gemaakt en uiteraard kun je hier veel proeven. Neem zeker een flesje mee want deze rum hier is echt goed én veel goedkoper dan in Nederland, waar het moeilijk te verkrijgen is.

 

jamaica rum

– Bezoek de YS Watervallen
Je hebt ook de Dunn’s Watervallen, maar deze zijn wat minder toeristisch en een stuk mooier. Je kan met een liaan het water in slingeren, en voor de waaghalzen is er een klif om vanaf te springen (zo’n twee meter, ik durfde niet). De omgeving hier is ook echt prachtig en ik stond ervan versteld hoe schoon het hier was, zowel de grond als het water. Leuk: je ziet hier de nationale vogel heel veel, de red-billed streamertail. Neem vooral je zwemschoenen mee, al kun je die hier ook kopen. Leuk: je kan er ook ziplinen.

 

– Bezoek Treasure Beach
Hier heb ik een fietstocht gedaan door de omgeving, echt leuk (wel warm), want zo zie je de vele mooie plekjes rondom Treasure Beach. Dit strand alleen al is echter ook een bezoekje waard.

 

jamaica wateren

– Snorkelen
Jaaa, natúúrlijk moet je snorkelen op Jamaica. Ik heb dit gedaan bij Long Bay, vlakbij Negril. Hier heb je ook mega veel mooie beac tenten waar je kunt lunchen of wat kunt drinken, dus plan zeker een volledige dag hiervoor in. Veel boten hebben een glazen bodem, dus dat is ook een leuk uitje als je niet wilt of durft te snorkelen. Het water is echt zo helder en het uitzicht over het strand vanaf het water erg bijzonder. Ze hebben hier vaak ook gigantische opblaastrampolines; er is dus genoeg te doen.

 

– Krokodillen spotten op de Black River
Deze rivier heeft zijn naam niet te danken aan het zwarte water (dat is namelijk heel helder) maar aan het feit dat de bodem zwart is. Daardoor lijkt het water zwart, totdat er ineens een krokodil langs zwemt. De garantie dat je er eentje ziet is zon honderd procent, dus oppassen met je handen buiten boord. Dat kan anders nog wel eens lelijk worden. Het zou zonde zijn als je niet al je vingers mee naar huis neemt.

 

 

Mooiste stranden van Jamaica

– Treasure Beach
– Doctor’s Cave Beach
– Seven Mile Beach
– Reggae Beach
– Ocho Rios Beach

 

 

Hotspots in Jamaica

Aanrader: boek een all-inclusive hotel. Zelf sliep ik in Sandals Resorts Royal Caribbean en Sandals Resorts South Coast, dat was echt puur genieten. Beide hebben keuze uit zo’n zes restaurants en het eten daar was écht goed. Zeker omdat het wel een stukje rijden kan zijn voor je een leuk restaurantje voor diner kan vinden vond ik dit echt de ideale oplossing.
Pelican Bar 
Dit is echt een begrip op het eiland, als ik de locals mag geloven. Dit is een barretje waar je met een boot naartoe gaat, want het ligt middenin het water. Een must visit als je op Jamaica bent.
The Houseboat Grill 
De naam zegt het al een beetje, maar dit is inderdaad een restaurant op een boot. Net als de spot hierboven echt een bijzondere ervaring dus, en een absolute aanrader voor visliefhebbers.
Rockhouse Restaurant 
Voor overdag of voor ’s avonds een romantisch diner: hier zit je goed. Het hoort bij het gelijknamige hotel en het is echt leuk hier een reservering te plaatsen, al is het maar om het uitzicht dat je vanaf hier hebt.

 

jamaica eten

 

Algemene tips

– Een auto huren is de makkelijkste manier om je te vervoeren over het eiland. Zeker gezien de afstanden nog best wel een stukje kunnen zijn is dat een goedkopere manier dan bijvoorbeeld een taxi bestellen.
– Zorg ervoor dat je op het vliegveld dollars hebt gepind en een creditcard mee hebt. Met een pinpas kom je hier nergens, ook betalen met een kaart is niet overal mogelijk en pinautomaten zijn niet al te gemakkelijk te vinden.
– In Jamaica rijden ze links.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer