Dit is het eerste wat je moet doen als je een vakantiehuisje huurt

 

We zijn altijd te porren voor een vakantiehuisje in Nederland. BBQ mee, pizzarette in de achterbak en gáán. En dit is dan het eerste wat we doen als we ons vakantiehuisje instappen…

 

 

Er staan in Nederland ruim 130.000 vakantiehuizen. Dat zijn er ontzettend veel en daarom staan een heleboel van die huisjes vaak langere tijd leeg. Op zich niet zo’n groot probleem, maar wist je dat je ontzettend ziek kan worden als zo’n huisje te lang niet gebruikt is? Dat komt door de waterleiding. Legionella groeit namelijk in waterleidingen waarin het water een tijd heeft stilgestaan.

 
LEGIONELLABACTERIE
Heb je een lekker huisje gehuurd ergens op de Veluwe, kom je doodziek terug… Dat kan als je besmet wordt met de legionellabacterie.

 

PAS OP MET DE JACUZZI
De legionellabacterie kan groeien in water tussen de 20 en 50 graden. Tuinslangen of een waterleiding zijn daarom (vooral in de zomer) perfect voor die bacterie. Lijkt de oplossing snel gevonden, gewoon geen water uit de tuinslang drinken. Maar je krijgt een legionella-besmetting dus niet door besmet water te drinken… je ademt het in. Als water in kleine druppeltjes in de lucht komt kan je van het inademen besmet raken. Zo’n nevel van druppels vind je onder andere bij luchtbevochtigers, douches, plantenspuiten en… de jacuzzi.

 
VETERANENZIEKTE
Gemiddeld worden er in Nederland maar zo’n 600 mensen per jaar ziek van de legionellabacterie. Als je ziek wordt, krijg je de Veteranenziekte. Die ziekte (een soort longontsteking) heet zo, omdat in 1976 een grote groep veteranen besmet raakten op hun reünie. Lullig natuurlijk, maar ook exemplarisch, want onder de 40 loop je nauwelijks risico.

DE OPLOSSING
Wil je nou helemaal geen risico lopen? Laat bij aankomst in je vakantiehuisje eerst het warme en dan het koude water twee minuten doorstromen. Een douchekop kun je het beste in een emmer laten doorlopen. Leg eventueel een handdoek over de emmer; dat geeft minder verneveling. En zet een raam of deur open.

 

Door: Redactie FavorFlav