Dit is de leukste Belg van Nederland

 

Arnaut Hauben en zijn kompanen wandelen verder, dwars door de lage Landen.

 

 

 

Weet je nog hoe je in de coronaperiode bijna nergens naartoe kon en de Belgische reisjournalist Arnaut Hauben en zijn kompanen geluidstechnicus Ruben en cameraman Philippe niet meer naar verre oorden konden vliegen en het dus dichter bij huis zochten? Hun programma Dwars door de Lage Landen was een regelrechte kijkcijferhit op de Nederlandse televisie. Hun tocht van 900 kilometer van het Vlaamse Oostende naar het Groningse Pieterburen met alleen een rugzak en een tentje was heerlijk om naar te kijken. Er was alle tijd voor een praatje met mensen die ze onderweg toevallig tegenkwamen en daar rolden zo voor de camera de mooiste verhalen uit, gelardeerd met prachtige dronebeelden. Die Lage Landen waren dus zo gek nog niet. 

 

Arnaut was, zoals hij zei, nog lang niet uitverteld. ‘Ik maak vaak televisieprogramma’s in verre landen, maar als je mensen in je eigen taal spreekt, heb je toch het gevoel dat je dichter bij de essentie komt.’ En zo stapten ze op z’n Vlaams van Lauwersoog naar de Vlaamse kustplaats De Panne. Helemaal onvoorbereid is Arnaut natuurlijk niet, want samen met zijn team zoekt hij wel de plekken uit waar iets over te vertellen valt. Al is het maar een bijzonder vogeltje of een plek die in de verre geschiedenis belangrijk was. En dan maar hopen dat ze de verhalen vanzelf tegenkomen. 

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Arnout Hauben (@arnout_hauben)

 

 

Daarover zegt hij: ‘Ik vertrek altijd met een gevoel van onrust. Komt het wel goed, gaan we mooie verhalen vinden? Dat had ik ook deze reis weer. We kwamen de eerste twaalf kilometer helemaal niemand tegen en de eerste boer die we zagen werd kwaad op ons. Gelukkig draaide hij bij toen hij merkte dat ik het niet over stikstof wilde hebben, maar dat we gewoon een plekje zochten om uit de wind onze boterham op te eten. Praten over geschiedenis is veiliger én interessanter. Dan kan je echt verbinding voelen met iemand. Dit programma is een ode aan het kleine gesprek en de doodgewone ontmoeting. Mensen zien zichzelf.’

 

Maar net zo leuk om naar te kijken is de interactie tussen Arnaut, Ruben en Philippe. Zij hebben tijdens al die kilometers de grootste lol met elkaar. Wat mij betreft zijn het de leukste Belgen van Nederland. 

 

Kijken dus naar Dwars door de Lage Landen. Gelukkig weer wekelijks te zien op zondag om 20.15 uur op NPO 2.

 

Bron: Televizier

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit