Een beetje naïef ben ik soms wel en ik trap overal in, dus het is maar goed dat ik van tevoren wist dat dit filmpje niet echt was…

 

 

 

Want serieus: dit is toch niet van the real deal te onderscheiden? Op TikTok zag ik al wel eens deepfake-filmpjes voorbij komen en het gaat mij echt de pet te boven hoe mensen dit voor elkaar krijgen. In een seconde veranderen mensen van Zac Efron naar Leo DiCaprio naar Shakira, Beyoncé en dus Mark Rutte. Ik vind het bizar dat dit mogelijk is met de huidige technologie.

 

Levensecht lijkt die dus, deze speech van hem. En heel verfrissend: het gaat eens níet over corona. Nog verfrissender is, vind ik, dat het over een onderwerp gaat waar hij allang over had moeten spreken. Dat is gelukkig ook in de vele reacties te lezen, waar je vaak ziet staan dat ‘dit de toespraak is die er moet komen’.

 

Het gaat namelijk over de klimaatverandering, waar we van de echte Rutte bijzonder weinig over horen. En dat terwijl het een steeds groter wordend probleem is waar vanuit Nederland niet erg veel aan wordt gedaan: in 2150 zal de zeespiegel met vijf meter zijn gestegen.

 

Eerlijk: ik zie liever deze toespraak dan die hele coronapersconferentie volgende week. Het kan toch niet anders dan dat dit filmpje Rutte ook heeft bereikt? En voor de mensen die niet doorhadden dat het een deepfake- en dus nepfilmpje betrof, die zullen waarschijnlijk juist hebben gedacht dat Rutte écht eens recht voor z’n raap was en een goed onderwerp aansneed. Zullen we hen maar even in die waan laten?

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer