Dingen die een beetje helpen als je echt verdrietig bent

 

Geluk is een gast, zo las ik ooit.

 

 

 

Iets dat je af en toe even aantikt en dat helaas ook wel weer weggaat. Verdriet hebben we allemaal. De onbeantwoorde liefde, je trouwe hond na twaalf jaren ineens niet meer bij je, je ouders die dementeren, een ziek kind. Sommige momenten moet je incasseren, maar er zijn kleine pleisters die je kunt plakken en die het iets draaglijker maken.

 
1.  Simultaan appen

Kies je liefste vriendinnen uit en stuur ze een appje waarin je je verdriet benoemt. Als je dat op je laptop doet, zie je vervolgens waarschijnlijk al je lievelingen tegelijk een bericht aan je sturen. Alsof je collectief wordt gedoucht in liefde en vriendschap.

 

2.  Draag een kledingstuk van een geliefde

Die grote kabeltrui van je vader, die jas van je lief. Het helpt om fysiek de aanwezigheid van iemand waar je van houdt op je lijf te voelen.

 

3.  Warme dranken

Soep, caffè latte, thee met honing.

 
4.  Opruimen

Maak er dan maar het beste van. Een opgeruimd huis helpt een beetje bij een opgeruimd hoofd. Je loopt toch met je ziel onder je arm, dan kun je maar beter in beweging blijven. Strijken vind ik ook een zalig klusje bij verdriet.

 

5.  Sporten

Je hebt er misschien geen zin in, maar doe het nou maar. Ga wandelen, fietsen, boek een pilatesklasje of neem een duik in dat veel te koude water. Je zal je realiseren dat je misschien even niet aan die ellende hebt gedacht.

 

6.  Een warm bad

Of een warme douche. Of een kruik (stuk goedkoper) en een schoon bed. En bedenk maar twee dingen: je bent niet alleen en ook deze storm trekt voorbij.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach