Diabetes patiënten zijn de pineut

 

In de krant van vandaag staat een klein berichtje met grote gevolgen. Een complete verrassing voor 90.000 diabetici. Zij krijgen plotseling een ander medicijn. 

 

Op last van hun zorgverzekeraars moeten apothekers aan diabetespatienten een goedkoper 24-uurs-insuline medicijn meegeven. Deze variant is goedkoper omdat het patent verlopen is.  

 

Nou het zal je maar gebeuren. Je bent diabeet en de pineut. Want deze omzetting naar het goedkopere middel heeft grote gevolgen.

 

Voor diabeten is het van groot belang dat de medicatie goed is ingesteld. En de omzetting naar een goedkoper middel kan grote schommelingen in de bloedsuikerwaarden veroorzaken. Met hypers en hypo’s als gevolg. Dat betekent dat de glucosestand in je lichaam dan respectievelijk of te hoog of te laag is. In het geval van diabetes kan het dan voorkomen dat je met dit mooie weer bijvoorbeeld lekker plantjes in de tuin aan het zetten bent en je floep, opeens een hypo krijgt waardoor je zo bewusteloos de heg in kukelt.

 

Maar als je dan na een heleboel bezoekjes aan de huisarts en de specialist toch weer terug mag naar je oude vertrouwde middel, duurt het ook weer een hele tijd eer je weer de oude bent. En ook dat moet weer gecontroleerd worden. Kun je nagaan wat dat allemaal kost!

 

Nou, het is niet de eerste keer dat zoveel patiënten de dupe zijn van een verandering in medicatie. In 2016 moesten 350.000 schildklierpatiënten die het hormoonpreparaat Thyrax gebruikten, overgezet worden op een middel van een andere fabrikant. Door de verplaatsing van de fabriek van Oss naar Duitsland waren de pilletjes niet meer leverbaar.

 

Nu heb ik ook een schildklierprobleempje en slikte al jaren Thyrax. Nooit gedoe mee gehad. Maar nu was ik zelf dus behoorlijk aan de beurt. Ik kreeg een allergische reactie op de vervanger met een gierende jeuk tot gevolg. Ik zal je de details verder besparen, maar ik liep de deur plat bij de huisarts en de specialist om te achterhalen waar die jeuk vandaan kwam en of ze die alsjeblieft met veel kunst- en vliegwerk konden oplossen. Want jeuk is helemaal niet leuk!

 

Inmiddels was ik zo van de leg dat ik niet meer kon werken en mijn humeur door de hormoonwisselingen ook niet meer zo zonnig was. Kortom, het was allemaal niet handig.

 

 

Moraal van dit verhaal: wat zou het toch fijn zijn als zorgverzekeraars en farmaceuten zich een beetje meer realiseren wat de gevolgen zijn voor al die patiënten die plotseling te maken krijgen met een switch in hun vertrouwde medicatie. Of we het nu leuk vinden of niet. We hebben er maar mee te dealen, met alle gevolgen van dien.

 

Het effect van verkeerd ingestelde medicatie kost heel erg veel geld aan extra onderzoek en doktersbezoek. En niet te vergeten dat je te ziek bent om naar je werk te gaan, waar je baas dan ook niet blij mee is. Al dat geld kunnen ze volgens mij dus beter besteden aan het leveren van het iets duurdere oude vertrouwde medicijn. Kost uiteindelijk net zoveel en scheelt de patiënten een heleboel gedoe.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit