Deze week in ‘eetergernissen’: Smakken

 

Ik eet vaak, veel en graag en dan valt me nogal eens iets op. Vaak zijn dat positieve dingen, maar het komt ook dikwijls voor dat iets me mateloos irriteert. Of dat nou terecht is of onterecht, soms moet ik even ventileren. Daarom de rubriek: Emma’s eetergernissen, met deze week eentje die alle eetlust weghaalt: smakken.

 

Eten doe je met al je zintuigen. Het zicht van kaasslierten op je pizza of tussen je tosti, de geur van versgebakken koekjes die zich door het huis verspreidt. Allemaal draagt het bij aan een extra lekkere eetervaring. Precies het tegenovergesteld gebeurt er dus, als je in de buurt zit van iemand die genadeloos loopt te smakken. Gadverdamme, doei honger!

 

Misofonie

Ik ben niet de enige die problemen ondervindt aan de smakkers van de samenleving. Er is zelfs een officiële diagnose voor. Bij mensen met misofonie roept smakken (of een ander specifiek geluid) extreme gevoelens van woede, walging of haat op. Om nou te zeggen dat ik extreme haat voel voor mensen die smakken gaat nogal ver, maar ervaar ik enorme irritatie? Ja. Verminderde eetlust? Absoluut. Zin om iemand een klap te verkopen? Eigenlijk ook ja!

 

Met je mond open

Vooral als mensen echt met hun mond open eten, heb je me op de kast. Hebben je ouders je niet opgevoed? Naast dat je dan enorm smakt, moet ik ook naar al het eten kijken dat circuleert in jouw mond. En nee, ik kan niet de andere kant op kijken. Noem het ramptoerisme.

 
 

Niks aan doen

Een ander slag mens kan er helaas niks aan doen. Hoe vaak ik als kind wel niet woedend aan tafel heb gezeten omdat ik naast mijn broertje of stiefvader zat. Beide zijn gezegend met een kaak die zo veel geluid lijkt te maken als een boormachine. Allebei eten ze netjes met hun mond dicht, maar het geluid dat bij elke hap gepaard gaat is onvoorstelbaar. Alsof ze een hele koe in plaats van een perfect gegaard, mals stukje biefstuk zitten te eten.

 

 

Oplossing?

Helaas is dit een ergernis waar ik me helaas toch echt bij neer zal moeten leggen. Met uitzondering van die smeerlappen die met hun mond open eten, kunnen mensen weinig doen aan hun gesmak. De oplossing? Gewoon wachten met eten tot de smakker is uitgegeten en de stilte is wedergekeerd. Er zit niks anders op.