Deze nieuwe bloedtest kan borstkanker eerder opsporen

 

Tot wel vijf jaar vóór het eerste knobbeltje…

 

Borstkanker. Vorig jaar kregen alleen al in Nederland bijna achttienduizend vrouwen de diagnose borstkanker. Naar verwachting stijgt dit aantal naar meer dan tweeëntwintigduizend vrouwen in 2020. Jaarlijks overlijden er zo’n drieduizend patiënten door deze nare ziekte. Daarom is het nog steeds heel hard nodig dat er onderzoek wordt gedaan, zodat de behandelmethoden verbeteren en er steeds meer vrouwen kunnen genezen. Want eerlijk: veel vrouwen onderzoeken zichzelf niet goed genoeg op afwijkingen en daarom wordt de ziekte vaak pas laat gesignaleerd. En hoe eerder je erachter komt, des te hoger de kans op genezing is. 

 

Britse onderzoekers van de Universiteit van Nottingham hebben de afgelopen jaar veel onderzoek gedaan en hebben nu een bloedtest ontwikkeld die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen. Tot wel vijf jaar voordat de eerste symptomen verschijnen. En dat is fan-tas-tisch nieuws. Want hier kunnen duizenden levens mee gered worden. Het onderzoek wordt in de volgende paar jaar verder onderzocht om te kijken hoe effectief het werkelijk is. Maar naar verwachting zal de techniek binnen vier jaar al gebruikt kunnen worden. 

 

Naast het feit dat borstkanker eerder kan worden geconstateerd, is het ook zo dat de bloedtest goedkoper is dan de huidige manier om borstkanker op te sporen. Dat is namelijk een mammografie, een röntgenfoto van de borst. Deze techniek zal worden vervangen door de bloedtest. ‘Het is goedkoper en gemakkelijker te implementeren dan de huidige methodes’, aldus onderzoeker Daniyah Alfattani. 

 

Fantastisch nieuws zo op de maandagochtend. Want ook gaan de onderzoekers kijken of deze bloedtest kan worden gebruikt om andere vormen van kanker te kunnen opsporen. En op deze manier kunnen we de overlevingskans flink verhogen. Maar tot die tijd moeten we niet vergeten om onszelf te onderzoeken. Even een opfrisser nodig over hoe dat ook alweer moest? Lees dat maar snel hier. 

 

Bron: Gelderlander

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn