Deze website verzamelt productwaarschuwingen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Deze website verzamelt productwaarschuwingen. 

 

 

 

In Nederland zit het doorgaans wel snor met de voedselveiligheid. Hier worden weinig gefrituurde handdoeken verkocht, of aardbeien vol met spinnen. En is er wat loos, dan staan er grote waarschuwingen in de krant. Maar als je deze site bekijkt, lijkt het toch alsof er elke week wel wat mis gaat met het eten.

 

De website productwaarschuwing.nl verzamelt alle terugroepacties en waarschuwingen die over producten zijn verspreid. Op die site zie je niet alleen knalgele kinder-T-shirts van Zeeman die met de verkeerde verf zijn gekleurd, of powerbanks die een schok kunnen geven, maar ook een lange lijst met voedingsmiddelen waar iets mis is gegaan.

 

Melk, soja, pinda
Zo blijkt dat onlangs nog een partij Chio-zoutjes in supermarkten lag, waar productinformatie op de verpakking ontbreekt. Niet zo’n ramp, zou je zeggen: je weet dat er zoutjes in dat pakje zitten, maar in de productinformatie staat ook dat de zoutjes sesam, pinda, melk en soja kunnen bevatten. En daar kunnen mensen hartstikke allergisch voor zijn! Oppassen voor allergie-klanten dus.

 

Hennepthee was foute boel
Ook de hennepthee die in de Lidl lag, moest als een haas uit de schappen worden gehaald. De thee bevatte namelijk te veel thc, en zou dus eigenlijk bij een coffeeshop moeten worden verkocht. En klanten van de Vomar moesten hun filet americain terugbrengen, want op het bakje was per ongeluk geen houdbaarheidsdatum geprint. Oeps!

 

Hartstikke giftig
Griezeliger wordt het als de producten bekijkt waarin ethyleenoxide is aangetroffen. Dat is een gewasbeschermer, waarvan soms resten in het eten blijken te zitten. Hartstikke verboden in Europa, en niet voor niks: het is kankerverwekkend en schadelijk voor de voortplanting. Organisatie Foodwatch gaat al ruim een jaar de barricaden op om al die producten met ethyleenoxide uit de verkoop te krijgen, maar dat valt niet mee. Wist je dat je het soms kunt tegenkomen in sesamzaad, in kokoswater en in voedingssupplementen? Toch maar even die online lijst checken dus.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav