Deze tropische cocktail van sluwe misdaad, drama en komedie is de hitserie van BBC First

 

En dit is de sleutel tot dat enorme succes.

 

 

 

Het klinkt nogal tegenstrijdig maar Death in Paradise is echt een heerlijke whodunnit-misdaadserie, vol typisch Britse humor en suspense. Met een vrolijke tropische twist aangezien deze immens populaire serie van BBC First zich afspeelt op het fictieve maar o zo zonnige Caraïbische eiland Saint-Marie, waar Detective Inspector Neville Parker (een rol van Ralf Little) door zijn werkgever naartoe werd gestuurd. In eerste instantie vond hij het daar verschrikkelijk, hij houdt namelijk helemaal niet van zon, zand en muskieten. Maar al snel had hij zijn hart verpand aan het eiland, haar bewoners en het team van fijne lokale collega’s die hem altijd, als ze de kans krijgen, flink op de hak nemen. 

 

Zo is daar mijn lievelingspersonage, de altijd charmante commissaris Selwyn Patterson (gespeeld door Don Warrington), de grote baas van de Royal Saint Marie Police Force en vanaf de allereerste aflevering van de serie present. Inmiddels zit hij meer achter zijn bureau dan dat hij op de plaats delict staat, maar hij is nooit te beroerd om zijn team te helpen om een ingewikkelde moord op te lossen. De flamboyante Marlon Pryce (door Tahj Miles) was zelf een boefje van de straat toen hij op het eiland in de kraag werd gegrepen. Maar in plaats van een gevangenisstraf kreeg hij de kans van zijn leven: een opleiding tot junior politieagent, die hij met beide handen aangreep. Sergeant Naomi Thomas (de bloedmooie Shantol Jackson) is zijn volslagen tegenpool. Ze komt van een klein naburig eilandje maar is buitengewoon ambitieus en doet haar werk tot in de puntjes. 

 

Inmiddels gaat Death in Paradise het dertiende seizoen in met als aftrap de honderdste aflevering met het volgende moordmysterie. Als je de eerste reggaeklanken van de openingstune hoort zit je er direct weer helemaal in. Selwyn viert zijn 50-jarig jubileum bij de politiedienst en komt oog in oog te staan met een verrassende vijand. Ik zal niet al te veel verklappen, maar dit is een van de spannendste afleveringen tot nu toe. Ondertussen denkt de inmiddels brave Marlon over zijn toekomst na en gaat Naomi los op een dubbeldate met Darlene. Catherine, de eigenaresse van de lokale bar waar het politieteam graag komt voor een drankje en een praatje, raakt verwikkeld in een moordzaak wanneer een oude vriend verdachte wordt. Er is sprake van een dodelijk bingospel, vergiftiging bij een kookwedstrijd, een sterfgeval tijdens een stroomstoring en een raadselachtige moord in een lift. En met zowel nieuwe als vertrouwde gezichten die op het eiland aankomen, rijst de vraag: kan Neville zich na een verdrietig gebroken hart door een mislukte relatie weer openstellen voor de liefde?  

 

Uiteraard komen de slachtoffers in de serie op de gekste plekken en op allerlei nare manieren aan hun einde, maar rauw of luguber wordt het nooit, dat wordt aan de verbeelding overgelaten. En natuurlijk zie je niet wie de dader is, daar heb je toch echt DI Neville Parker en zijn team bij nodig. Ook hebben de makers van de serie het nooit over huiselijk of seksueel geweld, en dat is waarschijnlijk de sleutel tot het succes. Inmiddels is er van de serie ook een zeer succesvolle boekenreeks gemaakt en is het toerisme op het eiland Guadeloupe, waar de show wordt gefilmd, booming. Niet voor niks, want Death in Paradise is al jarenlang de best bekeken serie van BBC First. Ik zou zeggen: give it a go en ga ervoor zitten. Het nieuwe seizoen van Death in Paradise is vanaf maandag 12 februari om 21:00 uur te zien op BBC First. En voor je dagelijkse dosis crime kun je BBC First Benelux ook volgen opInstagram.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit