Deze mensen kwamen terecht in een heel andere wereld

 

Soms lees je iets opmerkelijks in het nieuws, en zelfs als je denkt álles te hebben gelezen over het coronavirus, kom je wel weer eens wat leuks tegen.

 

Zo lees ik verhalen over mensen die, los van corona, al in een bepaalde quarantaine zaten en nu weer in de ‘bewoonde wereld’ komen die volledig anders is dan toen ze ‘m verlieten. Hoe dat zit? Nou, bijvoorbeeld de deelnemers aan de Duitse ‘Big Brother’. Die wisten in maart nog van helemaal niets. Toen zij het Big Brother-huis ingingen was het coronavirus er al wel, maar alleen in China, een ver-van-je-bed-show. Toen zij het huis mochten verlaten voor een liveshow en daar nul komma nul publiek zagen, keken ze wel even vreemd. In eerste instantie wilden de tv-makers niet eens vertellen waarom dit was, maar dat bleek toch iets te ver gaan. Dus kregen zij live op televisie te horen dat een gevaarlijk virus de wereld in zijn greep hield en dat al hun familie en vrienden in zelf-isolatie zaten. Tranen vloeiden rijkelijk, wat waarschijnlijk ook precies was wat die tv-makers wilden.

 

En zo zijn er meer verhalen. Het ‘laatste cruiseschip op aarde’ kwam gisteren terug in de haven. Zes weken lang voer het op zee, wat betekende dat alle gasten automatisch in quarantaine hadden gezeten. Dat betekende dus ook dat al die tijd aan boord volop geknuffeld, gefeest en geborreld was, zonder risico op besmetting. Op zee, op een luxe cruiseschip, terwijl de rest van de wereld anderhalve meter afstand hield. Op 5 januari voer de Magnifica de haven uit bij het Italiaanse Genua, klaar voor een wereldreis. Die wereldreis liep wel even wat anders: na de gigantische uitbraak van het coronavirus mochten ze nergens meer de haven in. Maar de gasten hebben zich er niet minder om vermaakt.

 

Letterlijk terugkomen in een andere wereld, dat is ook gebeurd. Eind vorige week kwamen drie ISS-astronauten terug na maandenlang op het ruimtestation te hebben gezeten. Zij landden in Kazachstan. Terwijl ze normaal gesproken door veel mensen, familie en vrienden zouden worden onthaald was het nu een sobere bedoening. ‘Het is moeilijk voor ons om het gevoel te hebben dat we terugkeren naar een andere planeet,’ zei Meir, een van de drie terugkerende astronauten. ‘Ik denk dat we op aarde meer geïsoleerd zullen zijn dan in het ruimtestation.’ Wanneer mensen uitspreken het gezelliger te vinden met z’n drieën in een ruimtestation dan op onze aardbol, dan weet je dat we echt midden in een pandemie zitten.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer