Deze alledaagse dingen zijn nu veel duurder of niet meer te krijgen

 

Door de oorlog in Oekraïne zijn mensen al aan het hamsteren geslagen. De zonnebloemolie is bij veel supermarkten inmiddels op rantsoen of helemaal niet meer te krijgen.

 

 

 

‘Zonnebloemolie is het nieuwe toiletpapier’ was een kop in de krant van afgelopen vrijdag. Nou, ik kan je geruststellen, net zoals er tijdens de lockdown geen tekort aan rolletjes wc-papier ontstond, zijn er nog steeds zat alternatieven voor zonnebloemolie te koop. Wat dacht je van arachideolie, olijfolie en sojaolie? Daar kun je ook prima mee bakken en braden.

 

Het is wel zo dat twee derde van de zonnebloemolie die in Nederland wordt verkocht uit Oekraïne komt. Dat deze olie nu dus niet meer verkrijgbaar is geeft de levensmiddelenfabrikanten een hoop gedoe. De zonnebloemolie zit in duizenden producten en zij moeten dus halsoverkop op zoek naar een alternatief. Daardoor moeten ze ook de recepten van hun producten aanpassen en nieuwe etiketten op de verpakkingen plakken waarop deze wijziging vermeld wordt.

 

Ook voor je brood, koekjes en crackers moet je de komende tijd meer gaan betalen. Er dreigt namelijk schaarste aan tarwe dat nu niet op de velden in Oekraïne gezaaid kan worden. Tel daar de gestegen gasprijs bij op en dan voel je op je klompen aan dat je bammetje straks toch ook veel duurder zal worden. Net zoals je patatje dat in de zonnebloemolie wordt gefrituurd… op gas. Maar ook de gewone pieper op je bord wordt duurder. Dat komt omdat kunstmest en gewasbeschermers veel duurder zijn geworden. De prijs van varkensvlees en kip stijgt omdat het veevoer dat gemaakt wordt van graan en mais duurder wordt. Het rundvlees zal wat minder snel duurder worden omdat de boer de koeien ook in de wei kan laten grazen.

 

Dus misschien moet je je karbonaadje of kipfilet maar wat vaker in de schappen laten liggen of bereid zijn om er meer voor te betalen. Want dat is een ding dat zeker is: de pijn zullen we nog lang in onze portemonnee voelen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit