Deze airline krijgt bedden voor economy class reizigers

air new zealand vliegtuig bedden slapen fb

 

Dit vind ik nou serieus het beste nieuws van de dag. Misschien wel van de week.

 

 

 

Want misschien wist je dit nog niet van mij, maar ik hou van reizen. Het liefst zoveel mogelijk. Van IJsland tot Bali, en sinds mijn twaalfde ben ik zwaar verliefd op de Verenigde Staten (min hun achterlijke wetgevingen). Nu is het natuurlijk zo dat het dan zo goed als onvermijdelijk is om veel te vliegen. En dat vind ik altijd weer een heikel puntje, want ik heb behoorlijke vliegangst (gelukkig niet zo erg dat ik niet in durf te stappen, maar ik heb al menig traan gelaten mid-air) én ik slaap zo slecht in een vliegtuig. Nee, excuus: ik slaap gewoon niet.

 

En vooral dat laatste is iets waar heel veel passagiers mee te dealen hebben. Die stoelen gaan net niet ver genoeg naar achter, je kan je hoofd niet echt lekker ergens tegenaan leunen (ook niet als je van die nekkussens hebt) en je wordt altijd volledig stijf wakker als je dan even bent weggedommeld. Pure ellende. En ook niet meer van deze tijd, toch? Hoezo kan alleen de business class volledig plat liggen en bij economy niet?

 

Daar is Air New Zealand het ook mee eens en heeft daarom grootste plannen, die ze deze week presenteerden: bunk beds voor in economy class. HEMELS. Dit zijn een soort stapelbedden, waarin elk bed zijn eigen ‘hokje’ heeft. Genoeg privacy dus, met een nachtlampje en een gordijn. Ook krijg je een kussen en een deken. Oftewel: het recept om even een oog dicht te kunnen doen.

 

Ze willen deze sleeping pods gaan introduceren op hun langere vluchten. Dat gaat dan zo in zijn werking: je boekt gewoon je ticket met bijbehorende stoel, en daarnaast kan je voor vier uur zo’n bed ‘huren’. De kussens, dekens en hoeslakens worden uiteraard elke keer vervangen.

 

Je moet er wel snel bij zijn, want ze beginnen best wel klein. De eerste vliegtuigen zullen namelijk maar zes van deze bedden hebben — en de kosten zijn nog niet bekend. Maar ik neem aan dat dat nog enigszins zal meevallen, gezien het toch economy class blijft en je hem maar voor vier uur huurt. Maar toch, vier uur lang kunnen slapen, horizontaal, op een vlucht? Lijkt me te gek.

 

Het plan is om in 2024 de eerste vliegtuigen met deze bedden de lucht in te sturen. Loooove it. Ook wel logisch dat juist een vliegtuigmaatschappij uit Nieuw Zeeland hiermee komt, want zij hebben echt gi-gan-tisch lange vluchten. In september beginnen ze met de allerlangste, van Auckland naar New York. Je zit dan maar liefst zeventien uur non-stop in het vliegtuig. Nou, dan komt zo’n bed wel even van pas…

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer