Deze aflevering van Fawlty Towers is offline gehaald

 

Gisteren las ik op internet dat er een aflevering van Fawlty Towers offline is gehaald, vanwege racisme. Heel eerlijk? Mijn eerste ingeving was: ‘Als het maar niet mijn favoriete aflevering is…’

 

Want ik vind Fawlty Towers hilarisch en ik ben groot fan van John Cleese. Vooral om de aflevering met de bekende zin ‘do not mention the war’ heb ik vroeger hard moeten lachen. ‘The Germans’ heet de aflevering in kwestie en zodra ik het nieuwsbericht opende, zag ik gelijk dat het wél om deze aflevering gaat.
 
Hij zou namelijk discriminerend zijn jegens de Duitse bevolking. En ik kan me daar eerlijk gezegd niet in vinden. Voor mij was het op jonge leeftijd al duidelijk dat juist degene die alle rare uitspraken doet, de majoor, belachelijk wordt gemaakt. Niet de Duitse gasten in het hotel. Dat juist deze loze kreten hem als de onwetende dommerik neerzetten. Misschien ligt dit helemaal aan mij hoor, maar ik heb deze aflevering nooit als discriminerend voor de Duitsers gezien.
 

John Cleese heeft zich inmiddels ook uitgesproken: ‘Een van de dingen die ik in de laatste 180 jaar heb geleerd is dat mensen veel verschillende soorten humor kunnen hebben. Tja, als mensen te stom zijn om dat niet te niet begrijpen, wat kan ik er dan over zeggen? Fawlty Towers heeft ontzettend veel mensen vreugde gebracht, waarom zou je dat tot een einde willen brengen?’
 

Ook zegt hij dat de aflevering juist als kritiek op discriminatie bedoeld is en dat deze nu volledig verkeerd wordt opgevat. Ik weet dat het – terecht – een gevoelig onderwerp is, maar in dit geval ben ik het eens met John Cleese. Al vind ik het nog steeds lastig te beoordelen.
 

Overigens zijn niet alleen afleveringen van Fawlty Towers offline gehaald in Engeland. Ook de Britse serie ‘Little Britain’ heeft verschillende afleveringen verwijderd om dezelfde reden.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer