Deze actrice wint aanstaande zondag de Oscar voor beste actrice

 

Ik heb de film nog niet eens gezien maar ik weet nu al zeker dat deze fenomenale actrice aanstaande zondag er de Oscar voor beste hoofdrol mee wint

 

 

Aanstaande zondag wordt voor de 95e keer de prijs der filmprijzen uitgereikt in een zaal vol haute couture, schitterende juwelen, belachelijk dure goodiebags en enorme ego’s. Met de klap die Chris Rock vorig jaar kreeg van Will Smith nog vers in het geheugen zal het wel weer een bijzondere avond worden. En uiteraard zijn er weer geweldige films genomineerd.

 

Een daarvan is Tár. Een bijzonder verhaal over de ondergang van de carrière van de charismatische Lydia Tár, de eerste vrouwelijke chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Ze wordt door velen gezien als een van de grootste levende componisten en dirigenten, maar er zit ook een pikdonkere kant aan haar. Terwijl ze zich eigenlijk moet voorbereiden op een van haar zwaarste concerten ooit raakt de maestro op het hoogtepunt van haar carrière betrokken bij een Me Too-schandaal vanwege machtsmisbruik, waardoor ze in een klap van haar voetstuk valt.

 

Deze machtsbeluste Lydia Tár wordt weergaloos gespeeld door de Australische Cate Blanchett, die er wat mij betreft aanstaande zondag haar derde Oscar voor krijgt. Zelden zag ik een actrice die zo één wordt met haar personages als Cate. Maandenlang dompelt ze zich onder in haar rol en bereidt ze zich minutieus voor. Zo ook voor haar rol in Tár waarvoor ze drie maanden lang dagelijks met een dirigeercoach trainde om een geloofwaardige musicus neer te zetten en ook niet te beroerd was om een bepaalde scène dertig keer opnieuw te doen totdat het helemaal perfect was.

 

Ik heb de film nog niet gezien, maar al door het bekijken van de trailer word je helemaal gegrepen door haar weergaloze manier van spelen. Wie The Talented Mr. Ripley uit 1999 heeft gezien, of The Lord of the Rings-trilogie zal het vast met me eens zijn: Cate Blanchett verdient die derde Oscar. Zij is gewoon een van de beste actrices van haar generatie.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit