Denk ook eens aan deze vier vissers-dorpjes in Spanje

 

Spanje blijft toch hét ultieme vakantieland, vind ik. Voor een weekendje weg of echt een zonnige vakantie; je hebt hier zoveel bestemmingen. En oh, het eten.

 

Alleen daarvoor zou ik al richting Spanje gaan. Nu zijn steden als Barcelona, Valencia en Madrid wel een beetje standaard  geworden en — klinkt een beetje diva-achtig dit, maar goed — die heb je uiteindelijk ook wel gezien. Zeker als je voor een week of langer richting de Spaanse zon gaat, dan wil je je ook niet de hele week in een grote stad begeven. Zéker als er geen strand in de buurt is. En een grote stad geeft mij persoonlijk niet altijd het echte vakantiegevoel; daar heb ik toch rust voor nodig. Nou, rust, strand, lekker eten en de zon, deze Spaanse dorpjes hebben alle ingrediënten voor een ultieme vakantie.

 

De dorpjes Moraira, Javea, Altea en Dénia liggen vlak bij elkaar. Tussen Alicante en Valencia in, je kan dus op allebei deze vliegvelden vliegen als je deze kant op gaat. Autootje huren en gaan met die banaan, al heb ik het ook wel eens met de trein/bus gedaan en dat was prima te doen (al deed je er iets langer over). Dénia is het grootste stadje, maar ik verblijf zelf altijd liever in Moraira. Sowieso ben je met de auto in elk dorpje binnen no time, maar het strand en de restaurantjes vind ik in Moraira toch het allerfijnst. Bijvoorbeeld bij Nautico Morairo, waar je bij de Upperclub (op de eerste verdieping) een uitzicht hebt over de haven én een goede zonsondergang.

 

Javea en Altea bezoek ik dan weer voor de heerlijke beach clubs, zoals La Siesta, Bay Club Altea en Olla Beach Bar. Mocht je een avondje fine dining willen, ga dan zeker richting Dénia. Het barst hier van de gigantisch goede restaurants. Quique Dacosta heeft bijvoorbeeld drie sterren, BonAmb heeft er twee en Casa Papa heeft er ook eentje. Niet te verwarren met restaurant Ca Pepe — geen ster, maar wel onwijs lekker. Je hoort het al: een trip naar deze dorpjes is ook wel een culinair hoogtepuntje.

 

Deze dorpjes vind je dus in de Costa Blanca, en ik combineer een vakantie hier zelf vaak met een weekendje Valencia. Zo heb je toch de drukte van de stad, maar erna het relaxen in deze vissersdorpjes. Vooral relaxen ja, want het nachtleven is hier — wat je misschien al had verwacht — niet superbruisend. Wel kun je cocktails drinken en zijn er genoeg terrasjes, maar mocht je nou willen partyen, dan kun je naar Dénia of naar de Moli Blanc in Javea. Als je nog puf hebt na je dagje strand natuurlijk…

 

Ben je al aan het boeken? Spijt ervan krijg je in ieder geval niet. Deze Spaanse vissersdorpjes wil je op je bucketlist hebben staan als je toe bent aan vakantie en de Spaanse soleil. En dat hebben we allemaal wel, toch?

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer