‘Ja, hij heeft aan me gedacht, me gemist, hij vindt me leuk en wat hem betreft hebben we wat en dat mag nog wel een onsje meer worden ook.

 

 

Hij is blij dat ik over zijn zonen begon want hij is en blijft ondanks alles toch een man, zegt hij – en hij lacht weer zijn innemende lach. De kwestie is namelijk dat hij als een echte man moeilijke dingen harstikke makkelijk uit de weg gaat want dan zijn ze er niet, snap ik wel?

 

Het is daags nadat ik hem belde en zonder veel omhaal vroeg hoe het er nou bijstond met ons en vanwaar opeens die radiostilte. Ik had hem aan het nadenken gezet, zei ie. Die relatie met zijn kinderen, die rammelt misschien ook wel een beetje. Het was begonnen toen hij nog met hun moeder was en het zette na de scheiding door: dat overdreven rekening houden met wat ze willen – of juist niet. Bang voor ruzie kwam eruit, nadat hij zichzelf eens tegen het licht had gehouden tijdens onze radiostilte. Want als het wrikt tussen hem en hen lopen ze meteen over naar hun moeder die altijd met haar vangnet klaarstaat en hem het nakijken geeft. Het is een patroon geworden, dat schikken. Het is waarschijnlijk dat ze heel goed weten op welke knoppen ze moeten drukken om gedaan te krijgen wat ze willen.

 

‘Ik zit hier met mijn bek vol tanden’, zeg ik. En ik meen het. Zoveel mannelijke zelfreflectie zie je zelden. Hij zegt dat overdrijven ook een vak is. En heel leuk dat ik onder de indruk van hem ben, maar dat was ik hopelijk sowieso al, toch? Lang verhaal kort: hij heeft afgesproken om het met z’n vieren – kinderen, pa en moe – eens hierover te hebben. Dat gaat volgende week gebeuren. Maar het weekend is hij zonder kinderen, dus als ik het leuk vind en ik kan het regelen, dan weet hij nog wel een leuk hotelletje in Parijs en als we gasgeven kunnen we er vanavond al zijn en ergens fijn Frans eten met veel te veel wijn. Lekker met z’n tweetjes, geen gedoe en de hotelkamer niet eens uit hoeven komen als we daar geen zin in hebben.

 

‘Wat denk je?’

 

‘Ik ga pakken!’

 

Anna Maria is 49, moeder van een dochter van zestien en ze woont in de Randstad. Na twintig jaar strandde haar huwelijk. Op deze plek deelt ze wekelijks haar ervaringen – ook nu het daten weer begonnen is.

 

Benieuwd naar hoe het begon? Lees het hier.