De zoon van Femke Halsema krijgt straf

 

De zoon van de Amsterdamse burgemeester zou zijn gearresteerd na een gewapende inbraak. Maar het lag allemaal net een tikkie anders. Vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie hem doorverwijst naar Bureau Halt.  

 

Het zal je kind maar wezen. Het hele land was in rep en roer. Chocoladeletters in De Telegraaf. Iedereen had het erover. De vijftienjarige zoon van Femke Halsema was gierend uit de bocht gevlogen. Deze jongen was gearresteerd omdat hij een nepwapen in bezit had en op een woonboot had ingebroken. Wat bleek? Samen met een vriendje was hij met een onklaar gemaakt pistool op een verlaten boot geklommen.

 

Misschien uit de hand gelopen stoerdoenerij? Nogal dom, want ze werden (terecht) gepakt. Je zou als ouder van minder grijze haren krijgen. Maar aan de andere kant, hoeveel jongens van vijftien doen géén domme dingen? 

 

Wel jammer dat iedereen opeens een mening had en die ook schaamteloos rondtoeterde. Dat de vader van dat joch in een interview in de NRC uit de school klapte, maakte het allemaal nog een tandje ingewikkelder voor mevrouw Halsema. Want ook pa was nogal ongehoorzaam.

 

De appel viel duidelijk niet ver van de boom. 

 

Of burgemeester Halsema het nu allemaal juist heeft aangepakt, daar wil ik niet over oordelen. Maar dat moeder Halsema het juist gedaan heeft, dat vind ik wel. Iedere moeder zou haar zoon willen beschermen. Of je nou burgemeester bent of niet, dat doe je gewoon. En waarom horen we bijna niks over dat vriendje, dat samen met zoonlief op die verlaten boot was geklommen? De burgemeesterszoon werd aangeschoten wild, zijn partner in crime niet. Terwijl die natuurlijk net zo dom bezig was. 

 

 

Vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie de zoon van Halsema doorverwijst naar Bureau Halt. De Halt-straf is er om grensoverschrijdend gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen en genoegdoening te bieden aan de slachtoffers en aan de maatschappij. En het scheelt de dader een strafblad. Ook fijn. 

 

Maar goed, Femke, even als moeders onder elkaar. Fijn dat het voor je zoon met een sisser afloopt. Ik ben benieuwd hoeveel moeders vandaag te horen hebben gekregen dat hun puber een Halt-straf heeft gekregen. Allemaal opgeluchte vrouwen, die net zo in de penarie zaten als jij. 

 

Een Halt-straf. Ach, lieve Femke. Natuurlijk baal je er enorm van. Maar het is niks om je voor te schamen…

 

 

Bron: www.halt.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit