De wachtwoorden van je ouders

Irene laptop

 

Ken je die mop van die ouders die met een wachtwoord proberen in te loggen op internet?

 

 

Dat hebben ze niet meer…. Meine Güte wat een hel. Zat ik van de week bij m’n vader om een hele berg administratie weg te werken, deed z’n e-mail het niet meer. Dan slaat bij mij meteen de paniek toe, want zijn mail moet natuurlijk wel in de lucht blijven. Nou moet je weten dat mijn paps inmiddels de tachtig heeft aangetikt maar wel hartstikke bij de pinken is. Hij is dol op elektronica en heeft altijd de nieuwste gadgets in huis. Maar in wachtwoorden is ie wat minder goed.

 

 

Toen ik gisteren probeerde om via de site van Ziggo in te loggen vroegen ze om een gebruikersnaam en een wachtwoord. Die gebruikersnaam kon hij nog wel verzinnen, maar wat was dat wachtwoord ook alweer? Iets met de voornamen van de kleinkinderen? Zijn geboortedatum? Het stond vast wel ergens in het boekje dat mama altijd bewaarde in dat ene laatje in de keuken.

 

 

Maar mijn moeder was de laatste jaren niet meer zo scherp in haar administratie en dus staat dat boekje vol met wachtwoorden die zijn doorgestreept of veranderd. En of ze ook werken? Ik las wel drie verschillende wachtwoorden voor DigiD, en ook meerdere wachtwoorden voor de website van de zorgverzekeraar en de verzekeringsmaatschappij.  

 

 

Tussen die van de Bol.com en hun Apple ID vond ik er twee van Ziggo. Op goed geluk toetste ik er eentje in en halleluja, ik zat meteen op de juiste plek op hun internetpagina. Zo kon ik het probleempje met de e-mail oplossen, maar ik zie meteen al tig beren op de weg voor al die sites die ik af moet om te zien of de rest van de wachtwoorden nog wel klopt.

 

 

Ik heb mezelf plechtig beloofd dat mij dat nooit gaat gebeuren en sla daarom al mijn wachtwoorden op mijn telefoon op. Mocht ik dan ooit als ik oud ben mijn verstand verliezen, dan heb ik in ieder geval mijn wachtwoorden nog.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit