De Stamhouder: als je familie fout was in de oorlog

 

De dramaserie De Stamhouder gaat op zoek naar een geheim verleden: wat doet het met je als je erachter komt dat je familie fout was in de oorlog?

 

 

Het komt in de beste families voor, dingen waar nooit over wordt gepraat. Omdat het te verdrietig is, te ingewikkeld, vanwege schaamte, of omdat het soms maar beter is dat zo min mogelijk mensen weten hoe het werkelijk zit. In de nieuwe spannende dramaserie De Stamhouder bestaat er ook zo’n geheim, een obscuur verleden dat je beter met rust kan laten. Want niemand wil te koop lopen met een familielid dat fout was in de oorlog. En hoe fout was het dan?

 

In Nederland zijn er talloze families die zo’n groot verborgen geheim met zich meedragen. Van vaders en opa’s die bij de SS zaten, van moeders en oma’s die heulden met de vijand. Het verscheurt tot op de dag van vandaag, want als je erachter komt dat je opa een NSB’er was is dat niet bepaald iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd is zijn foute keuze niet jouw verantwoordelijkheid. Maar hoe ga je daarmee om? Is het een geheim dat ook jij je hele leven met je meedraagt of durf jij de cirkel te doorbreken en open te zijn? 

 

 

 

Deze prachtige historische serie is gebaseerd op het boek van schrijver en journalist Alexander Münninghof, waarin hij zijn eigen waargebeurde bizarre familiegeschiedenis bekent, die drie generaties teruggaat. Als Alexander na een hartstochtelijke nacht met Ellen opbiecht dat zijn familie fout was in de oorlog wil ze niets meer met hem te maken hebben. Tot blijkt dat ze zwanger is. Om erachter te komen wat er werkelijk in zijn familie is gebeurd moet Alexander de doos van Pandora openen om licht te schijnen op de duistere waarheid van zijn steenrijke familie. Hoewel het verhaal echt geen makkelijke kost is zat ik er meteen helemaal in. Uiteraard ook vanwege de magistrale rollen van Matthijs van de Sande-Bakhuyzen als Alexander Münninghof en Gijs Scholten van Aschat als zijn opa, pater familias en meedogenloze zakenman Joan Münninghoff.

 

De Stamhouder is iedere zondag te zien bij om 21.30 uur op NPO1 en terug te kijken via NPO Start