De Scheetjes mogen niet door

 

Maar aan schot in de roos Chateau Meiland kan ook niemand tippen.

 

Heb jij ook geen idee waar het over gaat als ik ‘De Scheetjes’ roep? Dan ben je dus de enige niet. Er keken zo weinig mensen naar – zou de titel er ook mee te maken hebben? want die vind ik best wel mis – dat SBS de laatste twee van de in totaal vijf afleveringen heeft verplaatst naar een tijdstip waarop een beetje normaal mens al lang op één oor ligt. Scheetjes Hans en Karin waren eerder al in Ik vertrek te zien en werden als pauzenummer voor de Meilandjes ingezet. Maar de bouw van een adventuregolfbaan in country-and-westernstijl – op Bonaire welteverstaan – sloeg niet echt aan. Daarbij: er is maar één Chateau Meiland en aan dat schot in de roos kan niemand tippen. Hans vergelijken met Martien is geen doen en eigenlijk ook best zielig voor Hans. 

 

Waarom steeds maar weer meer van hetzelfde op die buis? Waarom datingshows, talentenjachten en realityseries en -soaps in tig varianten? Omdat het alleen maar om de knikkers draait natuurlijk, dus die snappen we. De Meilandjes trekken hordes kijkers en dito adverteerders, dus waarom niet hetzelfde kunstje geprobeerd met de Ten Böhmertjes? Niet geschoten altijd mis toch? 

 

Hans en Karin zijn zichtbaar aangedaan door de beslissing van SBS. Volgens Hans trokken ze twintig keer de Arena. Maar dat was te weinig. Veertig keer moest de Arena vol om door te mogen gaan. En dan te bedenken dat ze zoveel leuke reacties kregen – en nog steeds krijgen. Heel veel sollicitaties ook. Laatst nog van iemand die aanbood naar Bonaire te komen om hun pannenkoeken te verbeteren.

 

Voor De Scheetjes is het doek hoe dan ook gevallen. Hopelijk komt hun adventuregolfbaan in country-and-westernstijl er ook zonder camera’s en de centjes van SBS. Hopelijk ook trekt SBS niet nog meer deelnemers uit Ik vertrek uit de kast om het gat van de Meilandjes c.q. Böhmertjes te vullen. Want er moet wel heel wat gebeuren willen we er nog voor thuisblijven. Zou dat komen omdat het veel te veel één pot nat is geworden, terwijl we veel liever vernieuwend en oorspronkelijk willen? – ‘kom, verras me!’ Of is dat nou te kritisch gedacht?

 

Hoe dan ook zou ik gewoon wachten op de terugkeer van Chateau Meiland. Met een camera naar Frankrijk en lekker op niks af keutelen met Martien, want die is zo uniek, daar kan niemand aan tippen. Precies wat we willen.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans