‘De ruzie met mijn zwager en zijn vrouw verpest mijn relatie’

 

 

Yvonne is al jarenlang getrouwd met Sil, haar jeugdliefde. Grote ruzies of irritaties zijn er eigenlijk nooit geweest, tot zijn broer met een nieuwe vrouw thuiskwam: het klikt totaal niet tussen haar en Yvonne en inmiddels lijden alle relaties eronder.

 

 

‘Sils broer Patrick was altijd al een heel ander type dan Sil. Een paar jaar ouder, een stuk serieuzer en een tikkeltje betweterig, maar ik kon het altijd prima met hem vinden. Het scheelde denk ik ook dat Sil en ik als tieners al samen waren. Ik hoorde al op jonge leeftijd echt bij hun gezin, dus Patrick en ik konden soms ook kibbelen als broer en zus.

 

Alles is veranderd toen Patrick zijn huidige vriendin leerde kennen. Hij had nooit echt lange relaties, is nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen. Sil en ik zeiden vaak tegen elkaar dat dat was omdat er nooit iemand goed genoeg was voor hem, want zijn betweterigheid neigde steeds meer naar arrogantie. Dat zeiden we voor de grap natuurlijk, maar met zeker een kern van waarheid erin.

 

We waren dan ook ontzettend benieuwd toen hij een serieuze relatie kreeg en zijn vriendin zelfs aan ons wilde voorstellen. Dat was echt nog nooit gebeurd, en Patrick is inmiddels eind veertig! Omdat de restaurants toen vanwege corona nog dicht waren, gingen we bij Patrick thuis eten met z’n viertjes.

 

En daar leerde ik Cynthia kennen, de meest onaangename persoon die ik ooit heb ontmoet. Vanaf het begin was ze eigenlijk de vrouwelijke versie van Patrick, maar dan in het kwadraat: arrogant, betweterig en onaardig.

 

Het leek of ze vooral de pik op mij had; Sil kreeg niet de sneren die ze mij toebeet. Al op die eerste avond kon ik niets goed doen of zeggen. Alles werd verbeterd, met een glimlach erbij — maar ik had al meteen door dat dat geen oprechte glimlach was. Na afloop deelde ik mijn ervaring met Sil, die het heel anders zag. Zeker, ze was pittig, maar hij had haar niet zo onplezierig gevonden en dacht bovendien dat er ook een stukje sarcasme bij zat. Ik moest het niet zo opvatten, zei hij.

 

Ik heb geprobeerd het van me af te zetten en heb voorgesteld om samen een nachtje weg te gaan, toen Sil en Patrick dat ook deden. Misschien was het inderdaad een valse start, hoopte ik nog. Ze reed met mij mee naar het hotel waar we een diner hadden gereserveerd en een wellnessdagje hadden gepland de volgende dag. Daarna zouden we weer terugrijden; precies lang genoeg zodat we elkaar niet in de haren zouden vliegen, leek mij.

 

En ik dacht oprecht dat het oké was gegaan. We hadden geen felle discussies gehad, en ondanks het feit dat we duidelijk geen klik hadden, vond ik dat ze meer haar best deed dan tijdens die eerste ontmoeting. Totdat Sil een dag later thuiskwam en woedend op mij was. Blijkbaar had Cynthia gelijk bij thuiskomt gebeld naar Patrick dat ik een heks tegen haar was geweest. Dat ik geen enkele interesse had getoond en dat ze een hels weekend had gehad. Ik stond perplex.

 

Natuurlijk heb ik gelijk aan Sil verteld hoe het zit, en ook al gelooft hij mij, hij wil zich er niet mee bemoeien. Ik heb gezegd dat die twee er bij ons niet meer in komen, en als hij hen nog wel wil zien hij maar naar hun huis moet gaan. Ik dacht dat ik daar héél duidelijk in was.

 

Maar nu kwam Sil met het nieuws dat ze op vrijdagavond bij ons komen eten. Geen sprake van, riep ik uit. Hij vindt dat ik me niet moet aanstellen en me eroverheen moet zetten. Het blijft toch zijn broer en die is nou eenmaal met haar. Maar ik weiger het, hoe kinderachtig ook. En ik ben eerlijk gezegd ontzettend boos en gekwetst dat mijn eigen man niet eens voor me opkomt.’