1Op het ministerie van VWS doen ze wel aan bonnetjes, alleen via een heel eigen systeem, dat heet bonnefooi. Dat komt van het Frans en betekent ‘goed vertrouwen’ en daar ging het bij Sywert dus mis.

 

 

Leuk om te weten is dat Sywert in de herfst van vorig jaar bij bekenden informeerde over de mogelijkheden te emigreren naar Zwitserland. In dat land kun je gratis geld, dus geld dat je eigenlijk niet verdiend hebt maar per ongeluk op je rekening ziet staan, nog wel in een bankkluis verbergen, dacht hij.

 

Met zijn actie heeft hij wel een nieuw woord aan de Nederlandse taal toegevoegd. Met een royaal gebaar in een restaurant de rekening vragen én betalen en vervolgens een tikkie sturen, heet vanaf nu een sywertje.

 

Dit ministerie was deze week ook positief in het nieuws. Het gaat plotseling goed met de vaccinaties, elke dag is er weer een nieuw geboortejaar aan de beurt. Nog even en wij kunnen ons met onze poes gaan melden. Viola Holt, oud-tv-presentator, laat zich niet vaccineren. Erger, zij zette een foto van zichzelf op sociale media met op haar borst een schaartje. Zij vertelde dat zij in aanraking was geweest met iemand die gevaccineerd was en sindsdien magnetisch is. Ik ging meteen de straat op om allerlei dubbelgevaccineerde oudjes te knuffelen, dan raak ik tenminste nooit meer mijn sleutels kwijt.

 

Er was deze week nog een (helaas) bekende Nederlander in het nieuws: Dion Graus (rijmt op ‘raus, maar hij blijft, gesteund door zijn grote leider Wilders, gewoon zitten). NRC onthulde dat dit kamerlid niet alleen zijn ex-vrouw had geprostitueerd maar ook andere vrouwen in en rond zijn fractie had lastiggevallen. Logisch dat Wilders hem op het matje ging roepen, zou je denken. Maar nee, de boodschapper kreeg weer eens de schuld. Wilders twitterde dat journalisten – uitzonderingen daargelaten – ‘tuig van de richel’ zijn.

 

Maakte de minister-president bezwaar tegen deze aantijging? Zeker niet, had wel gemoeten, maar Rutte is druk bezig met een nieuw kabinet formeren, of eigenlijk frustreren.

 

Rutte en Hoekstra doen namelijk hun uiterste best de vorming van een nieuw kabinet moeilijk, zo niet onmogelijk te maken.

 

Hoekstra is leider van het CDA; dat heeft in zijn verkiezingsprogramma staan dat het een partij van het midden is die vooral wil verbinden. Maar Hoekstra is niet van het midden en wil niet verbinden, zeker niet met links. Toen de achterban van de VVD Rutte waarschuwde dat hij rechts ingehaald werd door Hoekstra, voelde plots ook Rutte (linkse) nattigheid.

 

Ja, desnoods met alleen de PvdA, maar Lilian Ploumen denkt dan: wat moet ik met mijn negen zetels in een rechts kabinet, en ik heb beloofd GroenLinks niet los te laten.

 

Kortom: Rutte en Hoekstra willen niet met PvdA en GroenLinks, liever weer met CU, D66 wil niet zonder die twee linkse partijen en zeker niet nog een keer met CU en voor een kabinet heb je in ieder geval VVD, D66 en CDA nodig. Komt u er uit? Mariette Hamer ook niet.

 

En net toen Hoekstra voor het eerst in gesprek ging met Jesse Klaver en er hoop gloorde, ontplofte een CDA-bom. Pieter Omtzigt had uitgebreid beschreven hoe hij binnen het CDA de afgelopen periode behandeld is. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

 

Als het zo doorgaat, wordt eerst Nederland Europees kampioen (zit er niet in hoor), herovert Sifan Hassan voor de derde keer het wereldrecord op de 10 km, nu op turboschoenen geschilderd door Hugo de Jonge, wint Tom Dumoulin de Tour de France (niet dit jaar toch?) en betaalt Sywert die negen miljoen terug, voor wij een kabinet hebben.

 

Trouwens, Bob Dylan zong al begin 60’er jaren met vooruitziende blik over Sywert van Lienden: ‘All the money you made will never buy back your soul’ (uit Masters of War).

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.