De Rijdende Rechter is leed­vermaak ten top

 

Geen mooier vermaak dan leedvermaak. Waarschijnlijk is dat de reden dat programma’s als ‘De Rijdende Rechter’ en ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’ altijd zoveel kijkers trekken. 

 

Eerlijk gezegd zit ik ook te smullen in een combinatie van ongeloof en kromme tenen als ik Meester Reed zie luisteren naar Het Probleem dat buren met elkaar kunnen hebben.

 

Want dat je een conflict kunt hebben met je buren snap ik helemaal. Het zal je toch gebeuren dat je helemaal tureluurs wordt van de geluidsoverlast die je buurman ’s nachts veroorzaakt. Of dat je opeens van de buuf geen gebruik meer mag maken van je recht van overpad. Pesterij van de bovenste plank. 

 

Het is dan heel begrijpelijk dat je af en toe als een dolle in jezelf staat te schelden. Maar dat je dan de televisie belt om het probleem op te lossen en vervolgens met de camera erbij helemaal losgaat op de buren vind ik dan weer van een geheel andere orde. Blijkbaar hebben mensen nogal eens problemen met elkaar, want beide programma’s trekken al jaren heel veel kijkers. 

 

Vol verwondering zie ik muren van onbegrip, scheldkanonnades en gewelddadige figuren voorbijkomen. Buren die geen millimeter willen toegeven. En waar gaat het dan over? Vallende blaadjes van de boom van de buren, een luidruchtige papagaai of een verdwenen tuinkabouter? 

 

Zelfs deze keurige oude dames kregen het met elkaar aan de stok. En toegegeven, dat levert wel hilarische televisie op.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit