De podcast van Miljuschka en Astrid Holleeder

Wat een mooi gesprek tussen moeder en dochter, want dat is wat de podcast van Miljuschka en Astrid allereerst is.

 

Het leuke vind ik dat de podcast Familiegeheimen ontstaan is uit de pure reactie van Miljuschka. In De Vooravond geen aandacht besteden aan de nominatie van het boek van haar moeder? Dan doet ze het zelf wel.

 

Als je een uiteenzetting van het proces tegen Willem Holleeder verwacht, dan ga je iets heel anders horen. Het is alsof je bij Miljuschka en Astrid aan de keukentafel schuift, waar hondje Abbey onderdoor scharrelt op zoek naar koekjes. Die ze dan, vooruit, van Astrid ook wel mag eten. Maar daarnaast hoor je het verdriet, de wanhoop, de oneindige liefde en soms ook frustratie die het met zich meebrengt om een Holleeder te zijn en te hebben als moeder.

 

Miljuschka Witzenhausen en Astrid Holleeder beantwoorden in de podcast tien vragen die ingezonden zijn. Hoe ze Miljuschka’s naam bedacht en wat er gebeurde toen ze zo dyslectisch als een deur bleek te zijn (haar eigen woorden). Maar ook het moment waarop de wereld via Boulevard ontdekte dat haar dochter het nichtje van bleek te zijn. Hoe Astrid na vijftien jaar advocatuur nog geen bedrijfsruimte kon huren vanwege haar familiegeschiedenis. De vrouw in de viswinkel die haar herkende en haar zo snel mogelijk hielp, voor haar veiligheid. De liefde die ze tot op de dag van vandaag voelt voor haar broer, maar ook waarom ze hem begrijpt.
De podcast eindigt met de belofte dat moeder en dochter nog een keer een podcast opnemen, als Astrid Holleeder vandaag de NS Publieksprijs wint. Ik heb nog even snel gestemd. Niet alleen omdat ik ze nog een keer wil horen, maar ook omdat ik het boek binnen twee dagen uit had. Neem even de tijd om te luisteren.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans