De podcast van de koning

podcast koning evers

 

Op 30 april zit onze koning tien jaar op de troon. Zijn populariteit zit op een historisch dieptepunt en misschien heeft hij daarom nu een podcast met Edwin Evers opgenomen.

 

 

In tijden van corona was Willem-Alexander populairder dan ooit onder de Nederlandse bevolking, maar daar is na een paar flinke zeperds niet zo veel meer van over. Iets met een reisje naar Griekenland en een dure boot maakten dat zijn imago behoorlijk onder druk is komen te staan. Misschien is dat de reden dat hij acteerde in een geinig spotje om mensen op te roepen om iemand te nomineren die in de ogen van anderen een tien verdienen vanwege hun bijzondere betekenis voor hun omgeving. Deze 100 gelukkige winnaars mogen om het 10-jarig koningschap te vieren binnenkort samen met hem lunchen.

 

 

Daar is nu ook een podcast bijgekomen, ‘Door de ogen van de Koning’ en niemand minder dan Edwin Evers kreeg de eer om in tien gesprekken met de koning de afgelopen tien jaar te bespreken, gewoon vanuit zijn werkkamer bij hem thuis op Paleis Huis Ten Bosch. Hoewel het eigenlijk niet zo de bedoeling was dat het een gesprek over persoonlijke dingen zou worden, krijg je toch een klein kijkje in de keuken van het gevoelsleven van de koning. Als hij vertelt dat hij in 2014 met nabestaanden sprak die een geliefde hadden verloren bij de vliegramp met de MH-17, zegt hij dat het hem opviel dat men het gevoel had dat hij wist wat het betekende om iemand te verliezen omdat hij kort daarvoor zijn broer Friso verloor die omkwam door de gevolgen van een skiongeluk. Daarover zegt hij: ‘Dat was ontzettend emotioneel, heel rauw ook. De emoties die daar door die zaal vlogen zal ik nooit vergeten.’

 

 

Dat de koning ook maar een mens is blijkt wel als Evers vraagt hoe de koning erbij zat in de talloze Zoom-gesprekken tijdens de coronapandemie, toen ook hij, net als de rest van zijn onderdanen, zijn huis niet mocht verlaten, maar het werk wel gewoon doorging. Als Evers vraagt of hij net als veel mensen een trainingsbroek droeg onder een colbert en een das, omdat toch niemand dat zou zien, zegt de Willem-Alexander: ‘Eh, ja, natuurlijk. Niet elke keer, maar het is voorgekomen. Zeker in het begin, want dat geeft gewoon een goed gevoel.’

 

 

De eerste drie afleveringen zijn inmiddels te beluisteren en eerlijk gezegd ben ik reuzebenieuwd naar de volgende. Niet zozeer vanwege de koning maar juist omdat ik Edwin Evers zo’n leuke interviewer vind. Door de ongedwongen manier waarop hij het gesprek met onze vorst voert, komt Willem-Alexander toch een beetje los en wie weet wat dat weer zal betekenen voor zijn populariteit. 

 

De podcast ‘Door de ogen van de Koning’ kun je hier beluisteren.

 

Beeld: Koninklijk Huis.nl, RVD

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit