De ongeschreven regels bij het gebruik van Tikkie

 

Tikkie betekende vroeger iets heel anders, want toen lieten ze je rustig tot 100 tellen bij een willekeurige boom, maar inmiddels heeft Tikkie me achter de komma best wel wat opgeleverd.

 

 

Ik ben van het slag ‘ik schiet even voor en krijg het nooit van mijn lang zal ze leven terug’. Maar sinds de Tikkie durf ik dus gekscherend 13,333333 euro terug te vragen.

 

1. Het moment van je Tikkie vraagt om finesse

Zijn het mensen waar je dagelijks mee doorbrengt? Dan mag je de Tikkie een nanoseconde na je betaling versturen. No shame. Maar ga je met vrienden eten en stel jij voor om te betalen? Wacht dan gewoon even een dag met het rechttrekken van de financiën. Jij ouwe gier.

 

2. Maar betalen doe je wel meteen

Als je een Tikkie krijgt, dan tik je hem zo snel als je kan af. Je hebt het toch al uitgegeven, betalen zal je en je hoeft de ander niet op een droogje te laten zitten. Je voorkomt ook dat je het vergeet of dat iemand opnieuw een Tikkie moet aanmaken voor je. Wat pas echt irritant is.

 

3. Die reminder, daar wacht je mee tot-ie bijna verstreken is

Of je leven moet bestaan uit crackers en 1 + 1 gratis-soep uit zak, dan mag je wat mij betreft vooraf Tikkies sturen. Maar binnen een dag een reminder sturen schurkt tegen het onvriendelijke (en gierige) aan. Gewoon de verloopdatum in de gaten houden en iemand net voor verstrijken aantikken. Hoef je ook geen nieuwe aan te maken.

 

4. Ongevraagde Tikkies zijn not done

Je mag er nooit zomaar vanuit gaan dat iemand wel eventjes betaalt. Geen oké gehad? Geen Tikkie.

 

5. Stuur nooit een Tikkie vanuit je bank, want dat maakt het onnodig ingewikkeld

Deze mag direct de irritatie-top-tien in. We gebruiken gewoon Tikkie, anders zou ik wel vragen om een ‘betaalverzoek’, zoals de banken het noemen.

 

6. De Tikkies waar je je ongemakkelijk over voelt verstuur je niet

Lullige bedragen bijvoorbeeld of (zie bovenstaand) de Tikkies waar je niets over afgesproken hebt. Of de Tikkies waarvan je weet dat het een beetje gek is, omdat je collega de vorige vijftien keer je cappuccino met double shot heeft betaald. Niet sturen.

 

7. Iemand beschuldigen van wanbetaling

Terwijl je niet eerst even hebt gekeken of-ie al in de pocket is. Kun je gewoon heel makkelijk zelf zien in de app.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans