De Nationale week zonder vlees

Het idee van aardappels, groenten en vlees op tafel zetten is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Want er zijn steeds meer mensen van alleen groenten.

 

 

En dus ook steeds meer jongeren en zelfs kinderen die dit willen. Zo gek is dat niet, dat zij ook op het idee komen om vegetarisch te leven. Het niet eten van vlees wordt ons vaker dan we doorhebben aangemoedigd. Vandaag start namelijk de Nationale Week Zonder Vlees. Iedereen wordt deze week gevraagd om het karbonaadje en biefstuk eens over te slaan en te vervangen voor een vega-burger. Dat is voor velen al helemaal niet zo lastig meer, want al 55% van alle Nederlanders eet drie dagen per week (of meer) geen vlees. Maar als je dat zelf niet doet, hoe lastig is het dan  in een gezin als één kind besluit geen vlees meer te eten?

 

Het is een kwestie van aanpassen, dat vooral. Vaak is het eigenlijk gewoon makkelijk op te lossen. Je kunt alles apart koken en gewoon een extra pannetje met vlees op het vuur zetten. En een ander pannetje vullen met vegetarische balletjes of worstjes. Zo eet je wel gewoon hetzelfde, maar toch ook weer niet. En daarnaast eten veel gezinnen dus vaker gewoon een dagje of wat vega en is het dus niet eens elke dag aan de orde. En als je voor jezelf kookt als carnivoor kun je natuurlijk maken waar je zin in hebt. Maar de truc zit ‘m dus gewoon in dezelfde groenten eten maar alleen het vlees en niet-vlees verdelen. Je moet dan wel iets maken waarbij het vlees te verdelen is, zoals stamppot met een rookworst erbij. Pastasaus is misschien nog wel het lastigst: maar ook dan kun je een aparte pan maken met vegetarisch gehakt. Uiteindelijk is het wel prettig dat we voor alles een vervanger hebben in de supermarkt. Zo zijn er vegetarische balletjes, worstjes, smeerworst en hamburgers. Je kunt ’t zo gek nog niet bedenken of overal zijn vleesvervangers te vinden.Goed, vegetariër of zelfs vegan (dat je ook geen zuivel of andere dierlijke producten meer eet) 

 

 

zijn is dus hip. Verdwijnt het eten van vlees dan langzaam uit ons dagelijks leven? Nee, zover is het nog lang niet. Per jaar eten we als Nederlander gemiddeld nog zo’n 38 kilo aan kip, shoarma of cordon bleu. Varkensvlees wordt het vaakst gekocht, gevolgd door kippenvlees. Rund is wat minder populair onder alle carnivoren. Maar die 38 kilo, dat is nog altijd teveel. Want we eten 46% meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft. Zo gebruiken we meer dan 6,5 miljoen varkens per jaar om onze lekkere trek te stillen. 

 

 

Door redactie Franska.nl

beeld: mainecottage