De muziekgeneratie

Daar horen wij allemaal bij. Of heb ik het mis volgens jou?            

 

Voor de sixties (of fifties, daar wil ik vanaf zijn) zat de jeugd op cultureel gebied anders in elkaar dan daarna. Nou kan ik natuurlijk niet overal over meepraten, want voor de fifties was ik er sowieso niet bij, maar toch. Volgens mij was het heel vroeger zo, dat je als mensch en ook als jongere niet per se met muziek bezig was. Je had mensen die van toneel hielden, theatermensen, boeken-mensen, kunstmensen, sportmensen – en die laatsten dan ook nog netjes onderverdeeld in turners en tennissers en dergelijke.

 

Op een gegeven moment kreeg je plotseling radiozenders die heel veel aan muziek gingen doen. Kreeg je jukeboxen, pick-ups, transistorradio’s, EP-tjes, LP’s, singletjes, Radio Luxemburg, radio Caroline en Veronica. Oh ja, Muziek Express en Popfoto en natuurlijk de Top 40, die je elke week bij de platenzaak ging halen (jaja, platenzaken, die kreeg je toen ook). En toen was het hek van de dam. Ineens deed zo ongeveer de hele jeugd aan muziek. Natuurlijk waren er wel stijlvoorkeuren, maar muziek was gewoon ineens iets wat er voortaan bij hoorde. Bij het leven. Net als ademen.

 

 

Daarom durf ik te beweren dat er op een gegeven moment dus een muziekgeneratie is ontstaan. Want iedereen die je tegenkomt van 70 en jonger heeft iets met muziek. Van de ene of van de andere soort. Of van een heleboel soorten, zoals ik. Of ze nou radicaal anti-popmuziek zijn of niet en of ze wel of niet zweren bij klassiek; ‘I’m a believer’ kunnen ze allemaal minstens mee neuriën. Al kom ik persoonlijk meer mensen tegen die het keihard mee blèren. En een geluidsinstallatie hebben ook de klassiekliefhebbers in huis. Ik bedoel maar.

 

Maar goed. Ik wilde alleen maar even beweren dat er definitief iets veranderd is ergens midden vorige eeuw. Dat is volgens mij gewoon een feit. En daarom durf ik te beweren dat wij met z’n allen dus van de muziekgeneratie zijn. Eens? Dus dat ik dan niet voor niets elke dag een muziekje op de Facebook-pagina van Franska.nl plaats. Hoort er gewoon bij.

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.