FRANSKA.NL X VISIT VALENCIA

De musea om te bezoeken in Valencia

 

Straks, als alles weer een beetje normaal is… Oooh, daar droom ik echt van.

 

Het lijkt inmiddels wel eeuwen geleden dat ik het vliegtuig in stapte en ik weet — dat is een luxeprobleem. Daar hoor je mij nu ook niet over klagen. Maar erover fantaseren, dat doet iedereen wel toch? Een vakantie, of een stedentrip… Mijn eerstvolgende bestemming weet ik in ieder geval al. Dat is namelijk de laatste stedentrip die niet door kon gaan vanwege corona dus daar moet ik heel wat inhalen; Valencia it is!

 

Niet dat die stad nog echt op m’n bucket list staat, hoor. Inmiddels ben ik er een stuk of vijf keer geweest (wat klinkt dit heerlijk verwend, ik weet het: maar het is oprecht mijn favoriete Spaanse stad) en ik wil elke keer wel weer terug. Het eten, het strand, lekker fietsen (al vond ik dat de eerste keer best spannend), en had ik al het eten gezegd? Ik ben er ook wel eens in de herfst geweest en ook al is het weer dan ook nog hartstikke prima, heb ik toen ook wat culturele daagjes ingepland. Ik kan je vertellen; een absolute aanrader.

 

Ook als het gewoon hartje zomer is, want het kan nog best warm worden daar overdag. Dus op het heetst van de dag een museum meepakken vind ik ook altijd erg leuk. Zeker omdat mijn huid ook vaak binnen een half uur kleurtje kreeft is. Win-win, dus.

 

En voor musea zit je in Valencia dus helemaal goed. Maar ook in de omgeving is er genoeg te doen, als je de stad even zat bent. Zo doe ik het altijd namelijk: beginnen en/of eindigen in Valencia en tussendoor een paar dagen wat andere plekken bezoeken. Cullera, Xeraco, Gandia en Oliva zijn zúlke leuke plaatsjes om heen te gaan. Veel rustiger, even uit de drukte en helemaal het ‘vakantie-gevoel’. Echt heel leuk om daar een paar dagen te verblijven en grote kans dat je net als ik gelijk verliefd wordt daar.

 

Maar goed, eerst lekker beginnen in Valencia. Welke musea moet je nou écht meepakken? Lees maar even mee.

 

Het IVAM (Valencian Institute of Modern Art)

 

Even een tip vooraf: als je een Valencia Tourist Card aanschaft, krijg je op veel uitjes korting. Zoals deze. 50% maar liefst, dus dan heb je die pas er alweer bijna uit. En dit is een must-visie als je een liefhebber bent van moderne kunst. Zorg dat je ruim de tijd hebt, want er staan hier zo’n 12.000 kunstwerken en je bent er wel even zoet mee, in positieve zin.

 

⤗ Almoina

 

Het archeologische museum van Valencia, met Romeinse overblijfselen. Heel interessant om te zien en ze hebben het ook heel knap gemaakt. Zo is er een deel met glas overdekt, waar je overheen kan lopen en dus naar beneden kan kijken. No worries trouwens: ik heb ook hoogtevrees en het is absoluut niet eng. Het is niet supergroot, maar wel zeker leuk om te zien en dus ideaal voor als je een uurtje tussendoor nog planloos bent.

 

 

⤗ Science Museum

 

Alleen al om hoe bijzonder het er van buiten eruit ziet, wilde ik per se naar binnen. Het ligt aan het park de Turia (waar doorheen fietsen ook een tip is) en grote kans dat je het gebouw al op menig ansichtkaart voorbij ziet komen. Maar is het van binnen ook waard om te bezoeken? Ja! Ik vind wetenschapsmusea sowieso al heel interessant (altijd een feestje om weer naar Nemo te gaan), en deze stelde niet teleur. Ook leuk als je met kids bent, trouwens.

 

 

⤗ Museum of Fine Arts Valencia

 

De naam zegt het al; hier vind je de meest bijzondere schilderijen. Vooral als je een liefhebber bent van de Gothische kunst en de Renaissance ga je het hier helemaal naar je zin hebben. Naast schilderijen hebben ze ook veel beelden, allemaal van tussen de 15e en 19e eeuw.

 

 

⤗ Museo Taurino

 

Laat ik voorop stellen dat ik volledig tegen stierenvechten ben. Ik zou er dan ook nooit heen gaan. Dit museum van stierenvechten wordt niet meer gebruikt en is gratis te bezoeken met de Valencia Tourist Card, dus absoluut interessant om even een kijkje te nemen. Vooral vanwege de grootte. Check wel even of er geen evenement plaatsvindt, want dan is het gesloten — al zal dat op het moment van corona nog niet het geval zijn.

 

 

⤗ Museo Valencia de la Miel

 

De gemeenschap heet dus ook Valencia zoals je waarschijnlijk wel weet, en daar bevindt dit museum zich. Niet in de stad zelf dus, maar in het plaatsje Montroi. En voor een food-liefhebber (waar ik me wel onder schaar) is het echt een leuk uitje: het gaat namelijk over honing. Nou was ik daar vroeger al volledig door gefascineerd, een bezoekje hieraan liet blijken dat die fascinatie er nog steeds is. En valt er nog veel te leren over honing? Absoluut!

 

⤗ Het piratenmuseum


 

De aanrader in dit lijstje voor als je met kids bent, maar grote kans dat jij je daar ook gewoon prima vermaakt. Je vindt het museum in het kleine dorpje Faro de Cullera, wat een mini-plaatsje aan het strand is. Sowieso is dat dus geen slechte uitvalsbasis. Mijn reden dat ik hierheen wilde? Je zou het niet zeggen aan m’n achternaam, maar mijn voorouders waren piraten. Moet ik me toch een beetje in verdiepen dan, toch?

 

Beeld: Visit Valencia

 

Dit is een gesponsord artikel. Om jou te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nl werken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners. 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer