De meest misleidende producten in de supermarkt

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: de meest misleidende producten in de supermarkt.

 

Truffelkaas met hooguit een flintertje truffel, zogenaamd vers sap en bessenthee zonder bes: je wordt in de supermarkt genept waar je bijstaat. Foodwatch treedt daar tegen op, zij presenteren een top vijf van de meest misleidende producten in de super. Welke nepperij is het ergste? Dat product wint het Gouden Windei 2020.

 

Foodwatch ziet zichzelf als voedselwaakhond: ze houden in de gaten dat we in de supermarkt niet worden beetgenomen. Eerder liet Foodwatch zien hoe subtiel – en irritant effectief – kindermarketing is, op welke voedseletiketten ronduit leugens staan en met welke boodschappen je gewoon bij de neus wordt genomen. Elk jaar reiken ze het Gouden Windei uit, aan een product dat enorm misleidend is.

 

Dit zijn de vijf meest misleidende producten van 2020:

 

Supervers sinaasappelsap
In de koeling van de supermarkt staan flessen sinaasappelsap van Appelsientje. In de koelkast, dus dat is vers, zou je denken? Neehoor, het is hetzelfde sap als in een houdbaar pak, maanden houdbaar en gemaakt van sinaasappelconcentraat. Klein verschilletje: die fles in de koeling is 44 cent duurder.

 

Be-Kind reep
Een reep in een bruine, alternatief ogende verpakking. Op de verpakking staat met koeienletters: PROTEIN. Dat ziet er gezond uit! Maar de reep zit vooral barstensvol… suiker en vet.

 

Nutella Cups
Kleine verpakkingen Nutella. Is dat een goed product? Je betaalt er in elk geval veel meer voor dan voor Nutella in een potje, en die plastic bakjes zijn alleen maar extra vervuiling en plastic. Bovendien: waarom zou je onderweg ineens Nutella ergens op willen smeren? Wat een onzin-product.

 

Truffel-roomkaas
Op de redactie stond deze roomkaas ineens op tafel, en iedereen gruwelde ervan: bah, is die kaas bedorven ofzo? Afgezien daarvan – want dat is een kwestie van smaak, onbetwistbaar – bevat de truffelkaas van Philadelphia 0,07 procent truffel. Dat is wel een héél klein truffeltje.

 

Acai-bessenthee
Supergezond, acai-bessen. Dus ga je acai-bessenthee van Zonnatura kopen, toch? En die is een beetje duurder, maar goed, aan gezondheid hangt geen prijskaartje. Maar de acai is een zogenaamd lok-ingredient: hij staat heel groot op de verpakking, maar blijkt maar voor 0,5 procent in de thee te zitten.

 

De acties van Foodwatch hebben zin. Vaak passen producenten hun spullen aan, naar aanleiding van een nominatie voor die opvallende prijs. In 2017 veranderden zelfs zes van de zeven genomineerde producenten het product, zodat het maisbrood van Jumbo – daar zat geen grammetje mais in – automatisch de winnaar werd. Je kunt stemmen op het product waardoor jij je het meest beetgenomen voelt via de website, over een paar weken zal het Gouden Windei worden uitgereikt aan de producent die het het bontst heeft gemaakt.

Door: Redactie FavorFlav