De mail van Jacqueline
 

De ouders van Minke zijn vier jaar geleden na een lang huwelijk uit elkaar gegaan. Haar moeder bleef gebroken achter. En dat kwam allemaal door die ene mail van Jacqueline.

 

 

‘Langzaam rijdt de trein het station uit. Ik kan nog net een glimp van mijn moeder opvangen, zie haar hand aarzelend zwaaien. Ze heeft een weekend bij me gelogeerd. Natuurlijk omdat het heel gezellig is, maar ook omdat ze erg eenzaam is geworden na het plotselinge vertrek van mijn vader.

 
Jarenlang waren ze getrouwd. Geen grote pieken of dalen maar een heel harmonieus huwelijk. Nadat ze met pensioen waren gegaan trokken ze er graag samen met de vouwwagen op uit. Ze vonden het heerlijk samen op de camping. Mijn vader hield niet zo van de warmte. Verre reizen maken hoefde voor hem niet.
 

Tot een jaar of vier geleden. Via Facebook las mijn vader over een reünie op zijn vroegere middelbare school. Vol met enthousiaste verhalen kwam hij terug. Het was inderdaad alsof de tijd had stilgestaan, ze waren allemaal geen spat veranderd. Er was al meteen een nieuwe afspraak gemaakt om de vrienden van vroeger nog eens te zien.
 

Na verloop van tijd merkte mijn moeder een verandering bij mijn vader. Hij werd stiller, was snel kribbig en wilde vaker zonder mijn moeder op stap. Met zijn vrienden van vroeger. Mijn moeder zocht daar in eerste instantie niks achter. Tot ze op een avond de laptop opendeed en een mail van ene Jacqueline zag. Hierin stond dat ze zo blij was dat mijn vader weer in haar leven was. Dat ze na zoveel jaar weer contact met elkaar hadden en ze net als hij weer dolverliefd was.

 
Ineens begreep mijn moeder wat er met mijn vader aan de hand was. Waarom hij zo kribbig en kortaf was. Waarom hij zo vaak met “zijn vrienden van vroeger” afsprak. Dat deed hij dus helemaal niet. Hij sprak met zijn verkering van vroeger af!
 

Mijn vader ontkende het niet eens. Deed totaal geen moeite om zijn huwelijk te redden, liet mijn moeder gebroken achter en trok binnen de kortste keren bij Jacqueline in. 

 
Jacqueline houdt wel van reizen. Hoe verder hoe liever. Tot mijn stomme verbazing gaat mijn vader graag met haar mee als ze weer een verre bestemming heeft uitgekozen. Zo is hij al met haar op rondreis door Thailand geweest en binnenkort vertrekken ze samen voor twee maanden naar China.

 

Mijn vader, die eigenlijk alleen maar met zijn caravan op stap wilde en geen trek had in de warmte. Die mijn moeder van de ene op de andere dag verliet om met zijn jeugdliefde van vroeger samen te gaan wonen. Ik herken hem gewoonweg niet meer.
 

Een paar keer heb ik geprobeerd om er met hem over te praten. Wat er toch eigenlijk gebeurd was waardoor hij van mijn moeder wilde scheiden. Het enige dat hij kon zeggen was dat hij zich doodverveelde. Hij had niet meer het idee dat hij leefde en Jacqueline laat hem weer genieten. Als een dolverliefde puber wauwelde hij verder over nieuwe inzichten en gevoelens. Ik kon alleen maar naar hem kijken. Ik hoorde niet eens meer wat hij zei. Het leek wel alsof ik tegenover een vreemde zat.
 

Mijn moeder is alles kwijt. Haar man, haar huis, eigenlijk haar hele leven. Ze woont nu in een klein appartementje in een andere plaats waar ze niemand kent en probeert de draad weer op te pakken. Maar ze is geknakt. Haar vertrouwen is kapot en ze voelt zich erg alleen. Ik vraag haar vaak om een weekendje te komen logeren zodat ze even haar zinnen kan verzetten. Maar iedere keer als ik haar zondagavond op het station uitzwaai breekt mijn hart. 

 

 

Door: Minke