De Kraambezoeketiquette

 

Hoewel het voor mij alweer een poosje geleden is, kan ik me sommige momenten tijdens het kraambezoek nog als de dag van gisteren herinneren

 

 

Men doet het vast niet expres hoor, maar sommige dingen zijn simpelweg gewoon niet zo handig om te doen als je een baby voor het eerst gaat ontmoeten. Vandaag voor iedereen die dus een babybezoek op de planning heeft staan maar zeker ook voor alle ooms, yantes, opa’s en oma’s to be om straks subtiel onder de neus van hun visite te schuiven: de kraambezoeketiquette. Een kleine moeite voor jou en (geloof me) een groot genot voor de kersverse ouders.

 

Snotter je? Voel je je niet lekker of heb je een koortslip?
Blijf thuis! Logisch dat je de kleine ASAP wilt ontmoeten, maar door de verminderde weerstand van newborns is het echt niet handig om het hele huishouden daar aan te gaan steken. De horror: een koortslip. Hoewel de besmetting klein is, kan een koortslip voor pasgeboren baby’s levensgevaarlijk zijn. Zo kan er een hersenvliesontsteking of een ontsteking aan het hersenweefsel op de loer liggen. Brrr, dat wil je natuurlijk never op je geweten hebben.

 
 
Kom niet onaangekondigd
Waar de ouders eerder een spontaan bezoek nog wel waardeerden, is de kans groot dat dit met een newborn in huis en hun nieuwe ritme een stuk minder goed uitpakt. Beter even een vaste dag en tijd inplannen dus, hoe lief ook bedoeld.

 
Dwing je moment niet af
Geduld is een schone zaak en de ene bevalling is de andere niet. Zo zal het ene gezin eerder behoefte hebben aan kraambezoek dan het andere. Geen herstel, baby en/of ouder is hetzelfde. Geef ze dus de tijd. Ze hebben ook heus zin om jou snel te huggen en te zien en dus nemen ze vanzelf wel contact met je op.

 

Aanbellen
Daar zijn de meningen over verdeeld. Mijn advies: neem het zekere voor het onzekere en klop eerst even zachtjes aan. Zo heb jij sowieso geen wakker geschrokken baby of blaffende hond op je geweten.

 

Handen wassen
Ook als je niet ziek bent neem je veel bacteriën mee naar binnen. Waar veel ouders zich misschien een beetje de zeurpiet voelen om het te vragen, zullen ze het heel chill vinden als je uit jezelf bij binnenkomst je handen wast.

 

Slaap kindje slaap
Tuurlijk, je bent enthousiast bij het (finally!) zien van de mini, maar probeer ‘m niet meteen te aaien, zoenen of knuffelen. Überhaupt niet, maar vooral als de baby slaapt: laat ‘m dan lekker slapen. Wie weet hoe lang de ouders gedaan hebben over het in slaap krijgen van hun kleintje.

 

Ga er niet meteen vanuit dat je de baby kunt vasthouden
Correctie: vraag het in ieder geval niet. Als de ouders zich er goed bij voelen zullen ze het vast en zeker zelf wel aan je vragen. Zo niet? Vat het niet te persoonlijk op. Voor sommige ouders is het enorm wennen en gewoon nog een beetje spannend om andere mensen hun mini vast te laten houden.

 

Huilt de baby?
Heb je de kleine in je armen maar heeft-ie het niet naar z’n zin of moet-ie ineens erg huilen? Probeer de boel niet zelf te sussen maar geef de kleine terug aan paps of mams. De meeste moeders vinden het lastig om hun kindje te zien huilen bij een ander, maar vinden het tegelijkertijd erg lastig om de kleine terug te vragen. Wees dat onhandige moment dus gewoon maar fijn voor.

 

Laat je parfumwalm thuis
Oh my. Dit is er een die ik me nog goed kan herinneren. Enzo net uit bad en zijn allerlekkerste babygeur die na een kort kraambezoek ineens naar de Douglas x 10 rook. Effe een spraytje minder richting je eerstvolgende kraambezoek dus. Zijn de ouders je eeuwig dankbaar voor!

 

Houd bepaalde vraagstukken beter nog even voor je
Lees: ‘Hoe is het daar onder?’ en: ‘Ben je erg uitgescheurd?’ Nee, nee, nee. Niet doen hoor, guys.

 

Blijf niet te lang hangen
Een uurtje is supergezellig, maar daarna is het tijd om te chillen voor de baby en ouders. En snap de daarbij behorende hints dan ook goed. De ouders zijn waarschijnlijk dol op je en zullen je niet zomaar de deur wijzen maar geloof me: andere hints daarvoor zijn: ‘Zullen we ‘m zo maar weer even proberen te laten slapen’ of: ‘Ik ga ‘m zo maar even voeden, denk ik.’

 

Wees voorzichtig met ongevraagde adviezen
Hoe lief ook bedoeld, voor kersverse ouders kunnen ongevraagde adviezen soms irritant of zelfs kwetsend overkomen. Natuurlijk wil je helpen en een tip kan heus geen kwaad, maar ouders kunnen in het begin van de kraamtijd behoorlijk onzeker zijn, waardoor bepaalde adviezen zomaar in het verkeerde keelgat kunnen schieten.

 

Gewoon niet doen!
Huilt de baby veel, slaapt de baby slecht of drinkt-ie weinig: maak het nooit erger bij de ouders door te vertellen wat jouw baby wél allemaal supergoed/leuk/gezellig en chill deed. Willen we niet horen. Vooral niet als we vannacht anderhalf uur geslapen hebben.

 

Geef een foto terug
Zetten de ouders je trots op de kiek met hun kleine, vraag dan of je ook een foto van hun mag maken. Waarschijnlijk hebben ze nog weinig foto’s als nieuw gezin en zullen ze met de door jou gemaakte foto achteraf superblij zijn.

 

Door: Redactie Amayzine.com