De kerst­boom is gevaarlijk voor je hond en kat

 

Je zou het niet denken, maar die gezellige kerstboom kan levensgevaarlijk zijn voor jouw hond of kat.

 

Staat jouw boom ook al in volle glorie te shinen in je woonkamer? Gezellig hè? De geur, de lichtjes, de versiering, allemaal even feestelijk. Maar heb je een kat of een hond, dan wil ik je toch graag even waarschuwen.

 

Dieren zijn namelijk gek op de dennennaalden die zelfs de allerduurste Nordmannspar op een gegeven moment toch echt laat vallen. Maar pas op: ze zijn giftig en zo scherp dat ze zelfs de darmwand van je huisdier kunnen perforeren. 

 

De Dierenbescherming waarschuwt ook voor het water waar de kerstboom in staat. De spar scheidt allerlei stoffen uit die daarin worden opgelost. Je kat of hond kan daar flinke maagproblemen en diarree van krijgen. Is sommige gevallen wordt zelfs het centrale zenuwstelsel van het diertje aangetast. 

 

‘Dan koop ik toch een namaakboom’, hoor ik je denken? Maar ook daar zitten haken en ogen aan. De plastic naalden zijn helaas ook niet goed voor je huisdier. 

 

Kijk je ook uit met de versiering in je boom? Engelenhaar, namaaksneeuw, chocoladekransjes, linten en andere plastic slingers. Allemaal dingen waar je kat of je hond lekker op zou willen kauwen, met desastreuze gevolgen voor zijn maag en darmen. Chocolade is zelfs ronduit giftig voor je viervoeter. En als de poes in de boom springt en de glazen ornamenten vallen op de vloer kapot, dan kan het scherpe glas de voetzooltjes beschadigen. 

 

 

De Dierenbescherming geeft het advies om regelmatig een stofzuiger door kamer te halen om de losse naalden op te ruimen. ‘Daarmee voorkom je het grootste leed. Een dennennaald die dwars in de keel van je huisdier blijft steken wil je ook niet meemaken. Want dat wordt een spoedbezoek aan de dierenarts.’ En dan worden het helemaal dure feestdagen!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit