De ideale man

Heb jij ook weer gekeken naar de Top 2000 à Gogo? De quiz met Matthijs van Nieuwkerk die heel veel nieuwe “weetjes” oplevert tussen kerst en oud en nieuw? Ik smul ervan.

 

 

De hits van vroeger die weer eens voorbijkomen en me blij maken (of verdrietig), de met elkaar verweven feiten die Leo Blokhuis altijd brengt over instrumenten of artiesten, de favoriet van een BN’er (waarvan hij of zij vindt dat die eigenlijk op nummer 1 had moeten staan), en de artiesten die nummers op een andere manier weergeven dan op de gebruikelijke manier en waarnaar jij dan moet raden: ik ga er altijd even lekker voor zitten.

 

En wat ik ook leuk vind zijn de feitjes die onder in beeld verschijnen bij de fragmenten van een paar willekeurig gekozen nummers. Nou ja, willekeurig zal het allemaal niet zijn, maar ik lees de feitjes graag en vind het reuze knap dat niet steeds dezelfde voorbijkomen. Dat ze toch elk jaar weer iets nieuws vinden dat ik nog niet wist. En zo leerde ik dit jaar iets over Robert Plant. Ken je hem nog? De man die van 1968 tot 1980 de zanger was van Led Zeppelin, en die in 1983 met zijn solo-single Big Log kwam. Gut, wat vond ik dat een mooie man om te zien, en wat vond ik zijn stem prachtig in o.a. Stairway to Heaven. In 2009 is zijn stem zelfs verkozen tot de allerbeste stem uit de geschiedenis van de rockmuziek, in een eenmalige verkiezing van Planet Rock. En een jaar daarvoor had het Koningin Elizabeth II al behaagd om hem tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk te benoemen. We hebben het hier dus niet over “zomaar een man” maar over de ideale man.  

 

En dan lees je bij de Top 2000 à Gogo ook nog dat deze ideale man altijd een strijkplank op zijn rider heeft staan. Een rider is een lijst met backstage benodigdheden, zoals drankjes en voedselvoorkeuren, beveiligingseisen en andere zaken, om de artiesten zo goed mogelijk hun werk te kunnen laten doen. En dat sommige artiesten dat overdrijven, weten we van de uitgelekte rider van Beyoncé. Zij vereist dat de temperatuur van haar kleedkamer altijd precies 25,55 graden blijft, en wil groene groenten (licht gekruid) en gebakken kip (zwaar gekruid) hebben klaarstaan. Op de rider van Rihanna staat dat ze geurkaarsen nodig heeft en een tapijt met dierenprint, dat schoon moet zijn zodat ze er met blote voeten op kan lopen. En dan natuurlijk Ye. Zijn chauffeur dient een pak te dragen dat van 100% katoen is, en hij wenst alleen Versace handdoeken te gebruiken om zijn zweet af te vegen. Sommige artiesten overdrijven dus graag.

 

Maar dat overdrijven is ook een spelletje geworden! En de eerste die daarmee begon was Eddie Van Halen en die deed dat toen om te kijken of de rider wel echt gelezen zou worden. Hij eiste daarom een bak met M&M’s waaruit de bruine exemplaren verwijderd zouden zijn, en zo geschiedde. En dat bracht Axl Rose (Guns N’ Roses) op het idee om vierkante watermeloenen te eisen, Grace Jones wilde toen een zwembad, en the Foo Fighters wilden graag kleurboeken.

 

En aan al deze eisen werd keurig voldaan.

 

Maar bij Robert Plant stond dus een strijkplank op zijn rider. En dat was geen grap! Hij wilde altijd even zelf zijn kleren kunnen strijken voor hij op ging, want daar werd hij zo lekker rustig van, las ik bij de Top 2000 à Gogo. En wéér vond ik Robert Plant dus de ideale man.

 

Aan mijn eigen man gaf ik vroeger namelijk een broodtrommeltje mee naar zijn werk, maar aan Robert Plant had ik mijn strijkgoed kunnen meegeven!!

 

En op mijn rider voor een volgende lezing zet ik dus alsnog “Robert Plant”.

 

Kijken of het lukt.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke