De GGZ is om gek van te worden

 

Een op de vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met verward gedrag. Variërend van een burn-out tot PTSS en alles wat daartussen zit. 

 

Jaarlijks zoeken een miljoen mensen hulp voor psychische klachten. Vaak krijgen deze mensen de juiste hulp. Dat zijn de geluksvogels. Want er is ook een heel grote groep die tegen het systeem en de wachtlijsten aanloopt met desastreuze gevolgen.

 

Er is te weinig tijd voor intakes en de psychiatrie heeft maar een aantal hokjes waar een patiënt in moet passen. Maar een mens past niet in een hokje. Dat is de reden dat Tygo Gernandt er een reeks programma’s over heeft gemaakt, Tygo in de psychiatrie.  

 

Een van de cliënten die door Tygo wordt gevolgd is Jason. Zo op het eerste gezicht een leuke jongen van eenentwintig. Maar Jason is hoogbegaafd en heeft PTSS, een stoornis die zijn leven tot een hel maakt. Hij heeft al zoveel hulpverleners gezien. En keer op keer moet hij uitleggen wat er met hem aan de hand is. Inmiddels is hij meer dan tien verschillende diagnoses verder. Om gek van te worden. Wie ben je dan nog? Wat blijft er dan over van je persoonlijkheid? 

 

Jason woont alleen en wil dolgraag geholpen worden, maar zijn begeleiders kunnen dat niet, waardoor Jason het gevoel heeft dat hij iedere dag opnieuw moet overleven. Als het slecht met hem gaat sluit hij zich op en is hij voor niemand bereikbaar. Maar hij is in zo’n periode wel in staat om zichzelf iets aan te doen. En er is niemand die hem kan helpen omdat hij niet in het beruchte juiste vakje past. Alsof je een vierkantje door een driehoekje probeert te drukken. 

 

Het is zeker niet de bedoeling van Tygo om de medewerkers in de GGZ een hak te zetten. Zij zetten zich dagelijks met hart en ziel in om mensen met verward gedrag zo goed mogelijk te begeleiden. Het is meer het systeem van hulpverlening waarin mensen zich niet begrepen voelen en waar gewoonweg geen hulp voorhanden is. 

 

Tygo heeft nog steeds contact met Jason. Volgende week gaan ze samen koeien knuffelen. ‘Zoveel warmte. Alsof je door zes moeders tegelijk wordt vastgehouden.’

 

Tygo in de psychiatrie.  Deze vierdelige serie is op donderdag te zien bij de EO op NPO 3. Zeer de moeite waard. 

 

Heb je hulp nodig? 

 

Bel dan 0900 0113   24 uur per dag,  7 dagen per week bereikbaar. Of kijk op www.113.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit