De gezondheid van Emma

Als Debby en haar man een nieuwbouwhuis kopen zijn ze heel blij met hun nieuwe buurt, maar dat verandert als het kouder wordt.

 

 

‘Wat waren we trots toen we ons nieuwbouwhuis kochten. Het begon allemaal heel gezellig en samen met de nieuwe bewoners van het buurtje zaten we al snel in een appgroep om bijvoorbeeld te overleggen hoe we de schuttingen in de achtertuin konden bouwen. Toen de huizen eenmaal opgeleverd waren hielpen we elkaar met klussen en dronken we samen aan het einde van een lange dag een borrel. Afgelopen zomer zijn de huizen opgeleverd en inmiddels wonen we er allemaal met onze gezinnen.

 

Helaas, van de saamhorigheid van het begin is niet veel meer over en dat heeft allemaal met onze dochter Emma te maken. Al vanaf haar geboorte heeft Emma last van haar luchtwegen. Ze is vaak verkouden en gebruikt een puffer als ze het benauwd heeft. We hebben in ons nieuwe huis geprobeerd om het binnenklimaat voor haar zo aangenaam mogelijk te maken. Dus geen vloerbedekking en overal in huis staan luchtbevochtigers. Maar toch blijft ze last houden en dat heeft te maken met onze beide buren.

 

Toen de huizen werden gebouwd kregen we van de aannemer de mogelijkheid om een rookkanaal aan te leggen waar een open haard of houtkachel aan gekoppeld kon worden. Voor ons uiteraard geen optie want hoe gezellig een haardvuurtje ook is, Emma zou daar veel te veel last van hebben. We hebben er verder geen aandacht aan geschonken, maar inmiddels is het een probleem waar we dagelijks mee te maken hebben. Onze buren aan beide kanten hebben namelijk wel een houtkachel laten installeren en maken daar, mede vanwege de hoge gasprijzen, heel veel gebruik van. Dat betekent dus dat we nu het kouder wordt bijna iedere avond last hebben van de rook die tussen de huizen blijft hangen.

 

We wilden niet meteen de zeurpieten van de straat zijn en hebben meteen zoveel mogelijk maatregelen genomen om te zorgen dat er geen rookdeeltjes naar binnen zouden kunnen, maar dat bleek toch niet voldoende te helpen. De scherpe geur dringt toch naar binnen. De ramen op een kiertje te zetten om zo frisse lucht naar binnen te brengen kan ook niet, want dan komt er alleen maar meer vieze rook naar binnen.

 

Voor Emma is het echt heel naar want ze heeft daardoor vaak last van branderige ogen, hoofdpijn en misselijkheid. De rook irriteert haar neus en keel waardoor ze moeite heeft met haar ademhaling en steeds slechter slaapt. Na een paar dagen was de maat vol en heb ik bij de buren aangebeld en uitgelegd dat onze dochter heel veel last heeft van de rook en gevraagd of ze misschien wat minder vaak wilden stoken. Hun reactie was helaas niet zoals ik had gehoopt. Een buurman vroeg zelfs of ik wel zeker wist dat de rook van zijn kachel kwam.

 

Opnieuw legde ik rustig uit dat onze dochter veel last heeft van benauwdheid en of hij daar rekening mee zou willen houden. Een beetje lacherig zei hij toen dat hij dat weliswaar heel sneu voor mijn kind vond, maar dat dat verder zijn zaak niet was en dat hij die kachel niet voor niets had. Hij wenste me nog een mooie avond en liep weer naar binnen. Verbouwereerd liep ik weer naar mijn eigen huis waar ik Emma boven hoorde hoesten.

 

Sindsdien hoop ik iedere dag dat het waait of regent zodat de rook snel wegtrekt of neerslaat en Emma kan slapen, maar eigenlijk is dat natuurlijk te zot voor woorden. Toen er van de week zoveel mist was heb ik haar maar uit logeren gestuurd. Het was niet te doen want omdat er helemaal geen wind stond bleef de rook maar hangen.

 

Van het fijne gevoel dat ons nieuwe huis ons bracht is weinig over. De buren maken zich snel uit de voeten als ze me zien, bang dat ik weer aan ze vraag of ze met het stoken willen stoppen. We denken er zelfs over om te verhuizen want het breekt m’n hart als ik iedere avond opnieuw hoor hoe onze dochter last heeft van de rook van de buren. En dat ze de gezondheid van mijn dochter niet serieus nemen vind ik misschien nog wel erger.’