De Borsten­bus

 

Onderzoek jij je borsten regelmatig en doe jij mee aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? 

 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 17.500 mensen deze verschrikkelijke ziekte. Hoewel het met name bij vrouwen voorkomt, kan het ook mannen treffen. Onderzoek is heel belangrijk.

 

Nou is dat ook heel naar hoor. Je boezem wordt in een soort tosti-ijzer gelegd en min of meer geplet. Ik word er altijd heel zenuwachtig van. En omdat ik nogal kleinzerig ben sputter ik altijd tegen. Doet het nog meer zeer. Dus na afloop troost ik mezelf met heel veel chocola, maar dat terzijde.  

 

Helaas kan men op de gewone mammografie nog niet alles zien. Want bij vrouwen met heel dicht borstweefsel, dat heeft zo’n acht procent van de miljoen vrouwen die jaarlijks worden onderzocht, zijn tumoren helaas moeilijk terug te vinden. Terwijl deze groep van 80.000 vrouwen juist een verhoogde kans op borstkanker heeft.  

 

Op een röntgenfoto is het borstweefsel wit, maar met een MRI-onderzoek zijn tumoren, ook bij dicht borstweefsel, wel te zien. Zo worden er per jaar driehonderd gevallen van borstkanker wel ontdekt die niet uit de mammografie kwamen.  

 

Paul Blokhuis, staatssecretaris  van Volksgezondheid vraagt de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies of het aanvullende MRI-onderzoek aan het bevolkingsonderzoek toegevoegd kan en moet worden. 

 

Hoewel het heel duur is en er door de gevoelige MRI-techniek ook andere afwijkingen gevonden kunnen worden, vindt de staatssecretaris dat de resultaten van het onderzoek ‘wijzen op toegevoegde waarde van een aanvullende MRI voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel’. De resultaten zijn nu eenmaal veelbelovend. 

 

Mocht jij dus met een boog om de “borstenbus” en het bevolkingsonderzoek heen lopen… Ik zou toch maar eens naar binnen gaan. Kan je een heleboel ellende schelen. 

 

Bron: NOS.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit