De beste bestemmingen in Europa voor kaasliefhebbers

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: De beste bestemmingen in Europa voor kaasliefhebbers.

 

 

 

Zeg maar eerlijk: kies jij je vakantieland aan de hand van hoe goed je denkt er te kunnen eten? Of beter nog; bedenk je eerst wat je wil eten tijdens je trip en ga je daarna pas kijken waar dat eigenlijk kan? Welkom bij de club. Vandaag op je ticket: bestemming KAAS.

 

Oh god, kaaaaas: we kunnen er werkelijk niet genoeg van krijgen. Kaas: de onwrikbare rots voor de poort naar veganhood (al zijn er tegenwoordig flink vooruitstrevende vegan kaasmakers), het enige wat je écht nodig hebt naast een goed glas wijn, het goddelijke goud in een dikke vette pantosti – en dan te bedenken dat ze er op zóveel plekken in de wereld hun stinkende best op doen! En daar kan je dan heen, en allll die kaas eten! Hier bijvoorbeeld:

 

Asturie, Spanje

Bij de befaamde sidras die hier spectaculair vanaf grote hoogte in het glas worden geschonken, eet je dan cabrales, een blauw geaderde kaas die volgens kenners vooral in het voorjaar op zijn best is. Dan is de kaas, die anders van alleen koemelk gemaakt wordt, ook verkrijgbaar gemengd met schapen- en geitenmelk. Dadel erachteraan, en jij bent klaar.

 

La Mancha, Spanje

Zakken we af naar La Mancha, waar de Manchega schaapjes de melk leveren voor de wereldberoemde Manchego kazen. Licht pikant, zout, en oh zo lekker als tapa met een koud biertje.

 

Normandië, Frankrijk

Bakermat van de camembert, meesters in het omtoveren van melk naar waanzinnige romigheid (boter! Crème fraîche!) maar hey, you had us at camembert. Achttien miljoen camemberts per jaar rammen ze er daar uit, en die lekkere lopende binnenkant die je krijgt als je hem goed ruim voor het serveren uit de koeling haalt – weet je hoe je dat noemt? Dat de camembert huilt. Kijk, dat vind ik nou mooi.

 

Loiredal, Frankrijk

We kunnen eindeloos uitweiden over tientallen kazen uit heel Frankrijk en hoe verrukkelijk ze allemaal zijn maar ja, we kunnen niet eeuwig op vakantie blijven en moeten ook weer door. We kiezen er nog één: geitjes uit het Loiredal, work your magic for us please! Die prachtige frisse kaasjes met zo’n beschermlaagje van as eromheen, loeistrakke sauvignon erbij, glooiende heuvels om je heen, zucht…

 

Pagazzano, Italië

Je houdt van gorgonzola en bent niet vies van een beetje bedevaart. Dan ga je naar Pagazzano (alhoewel het stadje Gorgonzola bij Milaan ook – onbewezen – claimt de geboorteplaats te zijn) om te zwijmelen bij de Arrigoni kaasmakers, befaamd om hun pikante en zoete gorgonzola kazen.

 

Reggio Emilia

Je hebt weer wat zekerheid nodig en reist door naar het gebied rond Parma. Daar staat onomstotelijk vast dat alleen de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (en delen van Bologna en Mantua) hun stempel mogen drukken op de officiële Parmezaanse kaas zoals wij die kennen (en adoreren). Die Microplane heb je natuurlijk in je koffer zitten, zodat waar je ook bent, je alles kwistig kan bestrooien met deze topper.

 

Gruyères, Zwitserland

Daar hoeven we niets meer aan toe te voegen toch? Jij neemt je wandelschoenen mee en gaat jodelend tegen een groene heuvelrug liggen met een stuk brood en je kaas, en aan ons denken.

 

Pag eiland, Kroatië

Jij hebt zin in een wat minder gangbaar kaasvakantieland, en je hopt zo vanaf het Kroatische vasteland naar het Noord-Dalmatische eilandje Pag. Hier vind je 40.000 schapen (ten opzichte van 7969 inwoners) en die eten het gras dat net als het hele eiland permanent bedekt is met een dun laagje zeezout. Dit geeft de kaas die van hun melk gemaakt wordt een heel eigen smaak.

 

Cheddar

Je steekt de Noordzee over om uit te zoeken wat die Brexit nou concreet voor gevolgen heeft voor jou als eetreiziger, maar vooral omdat je diep in je hart weet dat die oranje plastic plakken die je wel eens op een cheeseburger hebt zien liggen niet werkelijk de bedoeling kunnen zijn. Ter plekke kom je erachter dat de waarheid verscholen ligt in een verrukkelijk, zeer pittig zachtgeel brokkelig hompje geluk.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav