De 7 dingen die je níet tegen iemand moet zeggen met endometriose

 

Voor één op de tien vrouwen in Nederland is endometriose een maandelijkse struggle

 

 

 

Of nou ja, een struggle? Het is eerder een groot probleem. Voor diegenen die het nog níet kennen: endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt zich buiten de baarmoeder bevindt. Als je menstruatie begint, bloed je dus niet alleen vanuit je baarmoeder, maar ook op andere plekken in je lichaam. Het klinkt verschrikkelijk en dat is het ook. En ik kan het weten, want ik ben een van die tien vrouwen. Het begon op mijn dertiende en pas zes jaar later kreeg ik te horen in de stoel bij de gynaecoloog dat het endometriose bleek te zijn. Waarom dit zo lang heeft geduurd? Ik werd nooit serieus genomen. Door dokters niet, door vriendinnen niet, door collega’s niet. Iedereen vond dat ik mij niet zo moest ‘aanstellen’ als ik weer met tranen over mijn wangen in een foetushouding op bed lag. En keer op keer kreeg ik weer dezelfde soort opmerkingen naar mij toe geworpen die echt het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Dus bij deze: de zeven dingen die je absoluut niet moet zeggen tegen iemand met endometriose.

 

1. ‘Twee paracetamol erin en je kan weer verder.’
De endo-krampen worden vaak vergeleken met weeën van een zwangere vrouw. Tegen hen zeg toch je ook niet dat een paracetamolletje de pijn wel zal verzachten? Al nemen we er vijf in, het is gewoon niet sterk genoeg.

 

2. ‘Overdrijf je niet gewoon voor aandacht?’
Als je ons écht boos wil krijgen – dat is sowieso niet heel lastig tijdens onze menstruatie – moet je deze eruit pikken. Nee, we overdrijven niet door flauw te vallen van de pijn. En we gaan ook zeker niet voor het verhaal overgeven.

 

3. ‘Heb je al eens een kruik geprobeerd?’
Tuurlijk, een loeihete kruik is heerlijk om bij je te hebben als het die tijd van de maand is, maar als je endometriose hebt, gaat het de pijn helaas niet verminderen, hoe graag we het ook zouden willen. Alleen met een strip Aleve Féminax erbij komen we met bloed, zweet en tranen (letterlijk) de dag door.

 

4. ‘Oh, dus je kan geen kinderen krijgen?’
Het is inmiddels algemeen bekend dat endometriose een oorzaak kan zijn van onvruchtbaarheid, maar dat betekent niet meteen dat dat bij iedereen het geval is. Zo’n 60 tot 70 procent van de vrouwen met endometriose is wél vruchtbaar en kan spontaan zwanger worden. En sowieso is de vraag op zich al onbeschoft. Wie zegt zoiets nou? Je zou het maar net tegen de verkeerde zeggen.

 

5. ‘Heb je al een dieet geprobeerd?’
Geloof me, we hebben ALLES al geprobeerd. Ook dit. En natuurlijk werkt een dieet bij sommigen, maar lang niet bij iedereen. Het enige dat daadwerkelijk alle klachten kan weghalen is opereren. En zelfs met één operatie is het vaak nog niet voldoende.

 

6. ‘Heb je niet gewoon een lage pijngrens?’
Het is zó frustrerend om dit iedere keer weer te horen. Zelfs dokters en artsen zeggen dit. Vrouwen met endometriose worden vaak al niet serieus genomen en dit soort opmerkingen dragen hier zeker hun steentje aan bij. Stop hier alsjeblieft mee. Als je niet weet hoe het voelt, kun je maar beter gewoon je mond houden.

 

7. ‘Hoezo moet je je hier iedere maand voor ziek melden?’
Geloof me: een lange stressvolle werkdag van acht tot vijf zouden wij iedere dag verkiezen boven onze menstruatiekrampen. Maar goed, als jouw baas echt wil dat je naar kantoor komt: prima. Dan moet diegene er niet van staan te kijken als je om de vijf minuten wit wegtrekt en een sprintje trekt naar het toilet.

 

 

Door: Redactie Amayzine.com